ALBLASSERDAM – Een 23-jarige Alblasserdammer is veroordeeld tot twee maanden cel, waarvan 34 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 180 uur voor het rondneuzen in data uit de systemen van de GGD. Hij werkte bij een callcentrum voor het inplannen van coronatesten.

De man had de gegevens van twintig verschillende personen opgevraagd. Van vier bekende Nederlanders stuurde hij privégegevens via Whatsapp door naar een vriend. Het ging om de misdaadverslaggevers John van den Heuvel en wijlen Peter R. de Vries, bokser Badr Hari en rapper Lil Kleine. De man uit Alblasserdam heeft al enige tijd in voorarrest gezeten en hoeft dus niet opnieuw naar de cel. Wel zal hij binnenkort de taakstraf moeten uitvoeren.

Een tweede verdachte, een man van 21 jaar uit Heiloo, moet vijf maanden de cel in. Hij had de gegevens te koop aangeboden via sociale media. Hij moet nog twee maanden uitzitten. De straffen zijn lager dan de officier van justitie had geëist. De rechtbank heeft onder meer rekening gehouden met de jeugdige leeftijd van de verdachten.

Bron: Rijnmond.nl