ALBLASSERDAM – Jan-Cees Korteland, wereldkampioen powerboat-racen, is maandagavond 13 september 2021 met zijn boot gekapseisd op de rivier de Noord bij Alblasserdam. De Alblasserdammer belandde in de rivier en zijn boot kwam op z’n kop in het water terecht. De politie, de ambulancedienst en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) werden opgeroepen en kwamen met spoed ter plaatse voor hulp.

Huib Speksnijder, bewoner van de Kraanbaan was ooggetuige van de reddingsactie op de rivier. Hij vertelt: “Rond 18.00 uur sloeg de speedboot om. Een motorjachtje heeft de boot op sleeptouw genomen en de haven in gesleept. Binnenvaartschip Jannelien bleef stand-by tot ze in de havenmond waren.”

300 pk
Jan-Cees Korteland, die als enige in de boot zat, bleek uiteindelijk ongedeerd te zijn gebleven. “Ik heb wel wat water binnen gekregen, maar heb verder niets,” vertelde de dertiger. Het ongeval gebeurde tijdens het trainen van het maken van bochten met de boot waar een 300pk-motor achter hangt. De neus van de boot dook in de golven en de achterkant ‘brak’ uit. “Eigenlijk was het een soort driften met de auto, maar dan op het water. Ik zag het misgaan en heb me nog afgezet, zodat ik niet onder de boot terecht zou komen. Op het water heb ik m’n integraalhelm, die ook vol water zat, afgezet. Al vrij snel werd ik heel goed geholpen en kon de boot naar de haven gesleept worden,” aldus Korteland.

Kraan
In de haven lag de speedboot nog steeds op z’n kop. Uiteindelijk werd de boot met behulp van een kraan van aannemer Damsteegt uit Oud-Alblas gedraaid. Daarna kon het vaartuig op de trailer worden getrokken. De mensen van de KNRM hielpen vanuit het water mee aan de bergingsactie. Ook de havenmeester van Watersportvereniging Alblasserdam hielp mee vanaf een ponton.

Schade
Hoeveel schade er is ontstaan, gaat in de komende dagen blijken. Jan-Cees, eigenaar van het gelijknamige watersportbedrijf, hoopt dat de schade uiteindelijk meevalt en dat hij over drie weken alsnog deel kan gaan nemen aan een nieuwe powerboatwedstrijd waar hij maandagavond voor aan het oefenen was.

Wereldkampioen
Jan-Cees werd afgelopen jaar, samen met zijn broer, wereldkampioen powerboat-racen. Het kampioenschap werd gehouden in Italië.