ALBLASSERDAM – 364 volwassenen en ruim 200 kinderen hebben zaterdag 11 september 2021 een bezoek gebracht aan het vernieuwde gemeentehuis en het Raadhuisplein. Het gemeentehuis en het Raadhuisplein werden vorig jaar heropend, na een grondige verbouwing en opknapbeurt. De feestelijke open dag werd in verband met het coronavirus uitgesteld naar een later moment. Zaterdag 11 september waren er alsnog feestelijke activiteiten. Er werd gestart met een ontbijt.

Verder waren er debatten over onder meer de sluis. De stelling luidde: “Alblasserdam is pas af als de Dam in De Alblas weer open is voor recreatievaart”.

Viermaal werd er een rondleiding gegeven door het gemeentehuis. Verder waren er een veiling van oude kunst, kinderactiviteiten met onder meer een springkussen, koekjes versieren en kon er voor één dag getrouwd worden. Tot slot was bibliotheek AanZet aanwezig met een digilab. Mensen konden er aan de slag met virtual reality, robots, programmeren en lasersnijden.

Sinds de heropening van het gemeentehuis, dat de naam ‘De Rederij’ heeft gekregen, zijn Bibliotheek AanZet, Leerwerkbedrijf Smile en de gemeente de belangrijkste gebruikers van het gebouw aan het Cortgene 2. De verbouwing en opknapbeurt van het plein hebben ongeveer 10 miljoen euro gekost. De fonteinen op het plein zijn op warmere dagen een groot succes. Honderden kinderen speelden er al eens.

Foto’s: Anneke Bode, Jaap Paans, Margreet Bos, Ingrid, Dimphi van Amen en Peter Stam.