ALBLASSERDAM – Het Huis te Kinderdijk aan de Oost-Kinderdijk in Alblasserdam wordt te koop aangeboden aan de gemeente Alblasserdam. Ook een stuk grond met daarop circa 100 bomen worden aangeboden. Voor welke prijs de gemeente het stuk mag aanschaffen, blijft nog even geheim. De twee Alblasserdamse eigenaren willen eerst met de gemeenteraad in gesprek om te zien of er interesse is. Pas als dat het geval is, zal er een prijs op tafel komen en zal de gemeenteraad moeten beslissen of de grond gekocht gaat worden.

Het huis
Het Huis te Kinderdijk is een Rijksmonument en wordt momenteel niet bewoond. Waar nu Huis te Kinderdijk staat zou in 1421, als gevolg van de St. Elisabethvloed, een wiegje met een kind zijn komen aandrijven. Om te voorkomen dat het wiegje zou omslaan sprong de kat heen en weer. Dit detail is terug te zien op het bovendeel van het ornament.

Het park
Het Park Huis te Kinderdijk dat achter het Huis te Kinderdijk ligt, is een overblijfsel van het landgoed bewoond ná 1600 door een rijke redersfamilie. Het 18e eeuwse park bestaat uit een binnenrand van grasland en een buitenrand met lanen en bossen. Verder kleinschalige landschapselementen als watergangen, poelen, gras- en hooilandjes, schapenweide en een ooievaarsnest. Het strekte zich ooit uit tot de molenboezem. In het verleden is er een splitsing gemaakt in het park. Een deel is openbaar toegankelijk en het deel vanaf de Oost-Kinderdijk werd afgesloten met een hek. Aan de andere kant werd, aan het einde van de laan, een sloot gegraven, zodat het niet meer mogelijk was om vanuit het park in de achtertuin van het Huis te Kinderdijk te komen.

7000 vierkante meter
“Het stuk dat te koop wordt aangeboden, gaat om ongeveer 7000 vierkante meter grond. Het zou mooi zijn als dit samengevoegd kan worden met het openbare park, zodat je ook vanaf de dijk het park in kunt wandelen,” vertelt één van de grondeigenaren. Op de grond staan ongeveer 100 bomen, melden de eigenaars. Het gaat onder meer om esdoorns, linden, kastanjes en beuken.

Rondleiding
Verder is in de brief aan de gemeenteraad te lezen: “Voordat een derde deze kans krijgt,  geven wij de aanbieding van dit park ter overweging aan de gemeenteraad. Wij stellen de bezoekdatum van zaterdag 25 september 2021 voor . U bent allen van harte uitgenodigd van 10.00 uur tot 12.00 uur.”

Potjes
Over het algemeen is de gemeente Alblasserdam voorzichtig met het aanschaffen van grondposities in het dorp. Dit is conform eerder vastgesteld beleid. Hoe de raad over het huidige aanbod van de twee Damdorpers denkt, zal binnenkort gaan blijken. Volgens de verkopers zijn er onder meer bij de provincie ‘potjes’ om de gemeente te ondersteunen bij de aankoop van het gebied.

In het gebied zijn de laatste tijd volop ontwikkelingen. Zowel links als rechts van het Huis te Kinderdijk zijn er woningbouwplannen van diverse ontwikkelaars en ondernemers.