KINDERDIJK/NIEUW-LEKKERLAND – Zes Historische Verenigingen organiseren vanuit het Historisch Collectief Molenlanden (HCM) gezamenlijk activiteiten rond Open Monumentendag 2021. De Historische Vereniging West-Alblasserwaard laat weten dat belangstellenden op zaterdag 11 september een bezoek kunnen brengen aan een aantal bezienswaardigheden in haar werkgebied.

Op het adres Molenstraat 136 in Kinderdijk zijn bezoekers van harte welkom om een kijkje te nemen bij de Historische verzameling Elshout-Kinderdijk. Het huiskamermuseum is van 10.00 uur tot 16.00 uur geopend. Eigenaar Cees van den Heuvel vertelt met veel plezier over zijn dorp en laat zien dat Kinderdijk meer is dan molens. Er zijn vele verhalen te vertellen over de scheepsbouw, waardoor het dorp groot is geworden, maar ook over het feit dat Kinderdijk in 1886 al 21 elektrische straatlantaarns had. Andere onderwerpen die de revue kunnen passeren zijn de vele functies van gebouw De Klok, speeltuin Het Balkengat en Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk, die al dertig jaar bestaat. Ook de Hervormde Kerk aan de Molenstraat 149 is met zijn bijzondere glas-in-lood ramen een bezoekje zeker waard. In het voormalige Waardhuis van de Nederwaard aan de Molenstraat 230 is al weer een aantal jaren Grand Café Buena Vista gevestigd.

In Nieuw-Lekkerland is de Hervormde Kerk aan de Lekdijk 118 voor het publiek geopend. Het bekijken meer dan waard zijn de 17e-eeuwse preekstoel en doophek,  de laat 19e-eeuwse Herenbank en natuurlijk het fraaie KAM orgel. Aan de Lekdijk naast nummer 86 ligt de Oude Begraafplaats met het gerestaureerde drenkelingenhuisje.

Omdat in verband met corona de mogelijkheden voor openstellingen toch wat beperkt zijn,  is het ook mogelijk om langs de monumenten in Molenlanden te fietsen of rijden.  Met behulp van van de izi.travel app ‘Waard om te bekijken’ zijn gedurende het hele jaar beschrijvingen van meer dan 100 monumenten in Molenlanden beschikbaar. Zie voor uitgebreide informatie www.hcmolenlanden.nl.

 

PERSBERICHT OPEN MONUMENTENDAG 2021 ALBLASSERDAM

ALBLASSERDAM – De plaatselijke tentoonstellingscommissie van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard (HVWA) haakt in op het thema van de Open Monumentendag, die dit jaar op zaterdag 11 september plaatsvindt. Voor 2021 is dit ‘Mijn monument is jouw monument’.

Die dag wordt tijdens de ‘Open Dag’ in De Rederij (gemeentehuis) aan het Cortgene 2 om 10:15 uur een fototentoonstelling geopend. Deze expositie laat de geschiedenis zien van de Alblasserdamse gemeentehuizen door de jaren heen. Ook zijn er foto’s van het oorspronkelijke interieur te zien. De fototentoonstelling blijft er de komende maanden hangen.

Vanaf 11.00 uur zijn bij Jan van Asperen, Oost Kinderdijk 341 (ingang Noordenstoep), gebeeldhouwde boerenwagens te bewonderen uit de Alblasserwaard, Tielerwaard, Vijfheerenlanden en de Bommelerwaard.

Gelijktijdig met de Open Monumentendag houdt de Historische Vereniging West-Alblasserwaard in haar pand aan het Cortgene 3 ‘Open Huis’. Omdat de HVWA dit jaar 40 jaar bestaat, is er een fototentoonstelling ingericht over haar geschiedenis en wat er door deze vereniging zoal gedaan wordt. Ook op 18 september is deze tentoonstelling nog te zien. Op beide data zijn belangstellenden van harte welkom!

Update

De Historische Vereniging West-Alblasserwaard houdt voor haar pand aan het Cortgene 3 op 11 en 18 september een verkoping van nieuwe en tweedehandsboeken over de meest uiteenlopende historische onderwerpen. Kopers zijn van harte welkom van 10:00 tot 16:00 uur. Bezoekers van het pand worden getrakteerd op een kopje koffie met iets lekker. Dit vanwege het 40-jarig bestaan van de vereniging (op 6 oktober a.s.).

 

Deel dit bericht via...