ALBLASSERDAM – Koos de Klerk uit Alblasserdam wil graag dat meer gehandicapte Alblasserdammers gaan sporten. “Je moet je niet schamen voor je handicap. Laar mensen maar zien wat je nog wel kunt,” vertelt De Klerk, die zelf in 2010 aan zijn linkerzijde verlamd is geraakt door een Cerebro Vasculair Accident (CVA). Deze week ging De Klerk samen met zijn buurvrouw Pieta Westerman-Verhoef op pad om te oefenen voor de Molenloop die op 2 oktober in Alblasserdam wordt gehouden. Hij hoopt dat uiteindelijk meer gehandicapte Alblasserdammers zullen aansluiten.

Koos de Klerk woont sinds 2017 in Alblasserdam. Hij woonde voor die tijd jarenlang op Sint Maarten en daarvoor in Dordrecht. Het eiland Sint Maarten werd getroffen door een orkaan, waarna De Klerk al zijn bezittingen kwijtraakte. Hij werd geëvacueerd en kwam in Alblasserdam terecht. Daar woont hij nu zo’n vier jaar. De Klerk is een veteraan. Hij ontving in juli 2018 een draaginsigne voor zijn werk als lid van de Koninklijke Marechaussee, gestationeerd bij het Korps Mariniers in de jaren tachtig in Libanon.

De Damdorper wil met zijn oproep gehandicapte mensen aan het bewegen krijgen. “Sport is echt belangrijker dan je handicap. Ik wilde eerst ook niet gezien worden en soms kijken mensen naar je alsof je lepra hebt, maar ik heb dit overwonnen. Nu ik eroverheen ben, denk ik: de mensen kijken maar. Ik doe het toch maar, ondanks mijn handicap. Al krijg ik maar één iemand zo ver om ook te gaan sporten, dan is mijn missie al geslaagd.”

Koos sport tegenwoordig regelmatig met zijn buurvrouw Pieta. Zij liep hersenschade op na een hersenbloeding. En dat ze de hardloopwedstrijd niet zullen winnen, staat vast, maar daar is wat Koos en Pieta betreft een toepasselijk spreekwoord van toepassing.

Mensen die ook mee willen doen met de Molenloop of ook willen sporten, kunnen contact opnemen met Koos de Klerk via 0653231949.

Deel dit bericht via...