ALBLASSERDAM – Burgemeester Jaap Paans heeft donderdag 2 september 2021 besloten om Alblasserdam per direct aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Dit houdt concreet in dat iedereen in Alblasserdam preventief gefouilleerd mag worden door de politie, als agenten daar, voor het waarborgen van de veiligheid, aanleiding toe zien. De maatregel gaat in zodra deze is gepubliceerd en duurt in ieder geval één maand. De werking van de aanwijzing gaat in, nadat het Openbaar Ministerie de politie toestemming heeft gegeven om, op basis van het besluit, preventief fouilleren toe te passen.

De maatregel van de burgemeester is onderdeel van een pakket aan zichtbare en niet zichtbare maatregelen die de afgelopen tijd in Alblasserdam zijn genomen, naar aanleiding van de misdrijven die in het dorp zijn gepleegd, die te linken zijn aan de geruchtmakende vergisontvoeringszaak.

Misdrijven
Er is in de afgelopen week onder meer een explosie geweest bij een woning aan De Boezem, er is een explosief aangetroffen in de brievenbus van een woning aan de Merelstraat. Verder is er brand gesticht bij het bedrijf Smeets Ferry aan de Edisonweg. Eerder werden er al dreigbrieven bezorgd op 2 adressen in het dorp. De zaken zouden verband hebben met de vondst van bijna 1900 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen en een ontvoering waarbij het verkeerde ‘subject’ werd ontvoerd.

Staandehouding
De politie houdt Alblasserdam momenteel nauwlettend in de gaten. Iedere melding wordt serieus genomen. Zo werd gisteren rond middernacht een automobilist staande gehouden in de wijk Waterland, in de buurt van De Boezem. (zie foto) De politie kreeg een melding dat de man zich opvallend gedroeg. Er werd een alcohol -en drugstest afgenomen. Die waren negatief. De politie merkte op dat de man een nerveuze indruk maakte. De automobilist had echter geen strafbare dingen gedaan en mocht uiteindelijk dus zijn weg vervolgen. Het melden van verdachte situaties kan 24 uur per dag. Mensen die iets opvallends zien of horen dat mogelijk te maken heeft met criminaliteit, mogen hiervoor direct 112 bellen.