ALBLASSERDAM – Van alle activiteiten die gepland stonden tijdens het Havenfestival / Haven10-daagse in Alblasserdam, blijven nog drie activiteiten over. Dat laat de gemeente Alblasserdam vrijdag 27 augustus 2021 in een persbericht weten. Op dinsdag 14 september vindt op sportpark Souburgh de clubkasrun plaats, waarbij deelnemers geld bij elkaar kunnen rennen voor hun club. Woensdagmiddag 15 september is er een poppenkastvoorstelling in het Makado en vrijdag 17 september vindt op sportpark Molenzicht de taptoe plaats. Alle andere activiteiten, zoals ringsteken, gondelvaart, paardenmarkt, wielerronde en avondvierdaagse, zijn geannuleerd.

Hieronder is het volledige persbericht te lezen dat vrijdag is verzonden namens het Havenfestival, de SFEA en de gemeente Alblasserdam.

Havenfestival & Haven-10-daagse in flink afgeslankte vorm

In mei kondigden we aan dat we van plan zijn om van vrijdag 10 tot en met zondag 19 september de Alblasserdamse Haven-10-daagse te organiseren. Een nieuwe samenwerking tussen het Havenfestival Alblasserdam en de SFEA (Stichting Facilitair Evenementen Alblasserdam). We hadden de verwachting dat dit het eerste evenement in Alblasserdam zou zijn wat aan het einde van de Corona pandemie weer enigszins “normaal” doorgang zou kunnen vinden. Helaas zien we dat het landelijke beeld niet positief is. Door de ontwikkeling van de Corona pandemie en de zorg over de hoeveelheid besmettingen, blijven de voorzorgsmaatregelen nog steeds van kracht. Evenementen blijven lastig te organiseren door de maatregelen die zijn afgekondigd.

Voorzitter SFEA Wiebe van Bockel vult aan: “We hebben de afgelopen weken de berichtgeving rondom het COVID-19 pandemie en daarop betreffende maatregelen van de regering gevolgd. Dit heeft er toe geleid dat een flink aantal voorgenomen evenementen helaas geen doorgang kunnen vinden, zoals de Wielerronde, de Paardenmarkt, het Lammetjeswielfestival en de Gondelvaart. Het is zeer jammer dat dit ons niet lukt door de restricties die gelden m.b.t. van het organiseren van evenementen.” Een beperkt aantal evenementen kan wel doorgang vinden. Zo kunnen een aantal onderdelen van het Havenfestival wel georganiseerd worden.

Havenfestival
Het Havenfestival Comité is dit voorjaar vol enthousiasme en goede moed van start gegaan om in september een nieuwe editie van het Havenfestival te organiseren. Voorzitter Ariejanne de Koning geeft aan: “Dit gaf ons veel energie en de samenstelling voor wat betreft de te organiseren onderdelen in die week, stond al vrij snel vast. Dit hebben we eerder ook al kunnen communiceren. Helaas hebben we moeten besluiten dat een aantal onderdelen van de Havenfestival-week toch geen doorgang kunnen vinden in verband met de Covid-19 beperkingen”. Deze onderdelen zijn: de openingsavond, de vlottenrace, de PubQuiz, de buitenfilmavond, de braderie en de slotavond.

Voor nu blijven er drie onderdelen staan, te weten:

– De Dok11 Clubkasrun op dinsdag 14 september 2021 op Souburgh

– De poppenkast op woensdagmiddag 15 september 2021 in het Makado-centrum

– De Taptoe op vrijdag 17 september 2021 op sportpark Molenzicht

Ariejanne de Koning vult aan: “Wij doen onze uiterste best om deze onderdelen doorgang te laten vinden en houden u via social media en onze website hiervan op de hoogte. Uiteraard kijken wij verder naar 2022 en hopen dan de 30ste editie alsnog met u te kunnen vieren.”

2022
We gaan het vizier voor de meeste activiteiten en evenementen vast richten op volgend jaar en zullen in september met enthousiasme datgene organiseren wat wel mogelijk is binnen de geldende beperkingen. Burgemeester Jaap Paans legt uit: “In het voorjaar hadden we echt goede hoop om nu al een ruim programma te kunnen maken voor en door alle Alblasserdammers. Dit blijkt helaas nog niet mogelijk. Gelukkig kunnen een beperkt aantal activiteiten wel doorgaan. De energie die vanuit de evenementen is gestoken om er toch wat van te maken, kan helaas niet worden omgezet in heel veel evenementen. De samenwerking en synergie tussen de verschillende evenementen is mooi en we zullen dan ook goed kijken hoe we de positieve ontwikkelingen van de Haven-10-daagse mee kunnen nemen naar 2022. “