ALBLASSERDAM – Het moest in september 2021 een groots evenement worden aan het einde van de coronapandemie: de Haven-10-daagse in Alblasserdam, als eerbetoon aan dertig jaar Havenfestival. Er zouden onder meer een avondvierdaagse, vlottenrace, gondelvaart, ringsteken, taptoe, clubkasrun, Lammetjespop, wielerwedstrijden en themamarkten in de winkelgebieden van het dorp plaatsvinden, maar inmiddels wordt duidelijk dat er nog maar weinig van het programma overblijft. De avondvierdaagse gaat niet door, de gondelvaart is geannuleerd, Lammetjespop en de wielerwedstrijden vallen af.

De Haven-10-daagse werd in mei aangekondigd door de gemeente Alblasserdam in een persbericht. Het evenement was een nieuwe samenwerking tussen het Havenfestival Alblasserdam en de SFEA (Stichting Facilitair Evenementen Alblasserdam). Het Havenfestival beleeft dit jaar zijn dertigste editie en daarmee een jubileum. De gemeente meldde in een persbericht: “Naar verwachting is de Haven-10-daagse het eerste evenement in Alblasserdam dat aan het einde van de coronapandemie weer enigszins ‘normaal’ doorgang kan vinden. Het wordt een ‘best-of-Alblasserdam’ editie van het jaarlijkse Havenfestival.” Burgemeester Jaap Paans liet in mei weten uit te kijken naar het evenement, waarbij gevierd zou worden dat Alblasserdam weer ‘open’ zou gaan, na een lange periode zonder evenementen. Wel werd er al een voorbehoud gemaakt, omdat niet met volle zekerheid te zeggen was dat er geen coronabeperkingen meer zouden zijn.

Intussen is gebleken dat het organiseren van een evenement bijzonder lastig kan zijn met de huidig geldende coronamaatregelen. Er moet gedacht worden aan toegangshekken, controles, maximumaantal bezoekers en meer.

De organisatie van de Haven-10-daagse brengt aanstaande vrijdag een persbericht uit waarin definitief duidelijkheid wordt gegeven over wat er uiteindelijk nog wel door zal gaan en in welke vorm. Vaststaat dat het geen ‘best-of-editie’ wordt, maar wellicht nog wel een ‘light-versie’.