ALBLASSERDAM – In Alblasserdam is deze maand het bedrijf EHBO Viva van start gegaan. Het bedrijf wordt gerund door Emily Slob en richt zich met name op kinder-EHBO. Met de cursussen kan groot verdriet voorkomen worden. “Vaak zie je dat mensen een EHBO-cursus gaan volgen, als het al eens mis is gegaan. Twijfel niet en doe het nu al, want als hadden komt, is hebben te laat,” adviseert instructrice Emily, die inmiddels zo’n acht jaar EHBO-ervaring heeft.

Reanimatie
Wie als cursist de praktijkruimte in Alblasserdam binnenloopt, ziet een goed verzorgde ruimte, met achterin een grote bank en op de grond een aantal matten met daarop diverse kleine en grotere poppen. Nadat de aanwezigen voorzien zijn van drinken, gaat de 3 uur durende cursus van start. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe te handelen bij bijvoorbeeld een baby met een circulatiestilstand. Daar waar bij een volwassenen gestart wordt met 30 borstcompressies en 2 keer beademen, gaat het bij een baby anders. “De reanimatie van een kind start met vijf beademingen, omdat zuurstoftekort bij kinderen meestal de oorzaak is van de circulatiestilstand. Bij volwassenen is het meestal een hartprobleem,” legt Emily uit.

Hier krachtiger en sneller…
Verder worden de onderwerpen verstikking, sandwichmethode, verbinden, van buik naar rug, stabiele zijligging, rautek, bloedingen en de AED behandeld. Tijdens de cursus wordt alles, na de uitleg van de EHBO-instructrice, in de praktijk gebracht. Emily kijkt vervolgens toe hoe de cursist een handeling uitvoert en corrigeert daar waar nodig met bijvoorbeeld: “Die borstcompressies mogen wel iets krachtiger en sneller.”

EHBO-certificaat
Aan het einde van de EBHO-cursus wordt er nog een kleine theorietoets afgenomen. Hierbij komen onderwerpen aan bod, die vooraf zijn gedeeld in een PowerPointpresentatie. Denk daarbij aan hoe om te gaan met bloedingen, brandwonden, een koortsstuip en vergiftiging. Wie minstens tien van de vijftien meerkeuzevragen goed beantwoord heeft, is geslaagd en ontvangt een EHBO-certificaat van NIKTA. NIKTA is een van de geregistreerde instanties die een certificaat ‘Acute Zorg bij kinderen’ uit mag geven. Het certificaat is onder meer nodig om als gastouder of pedagogisch medewerker in de kinderopvang te werken. EHBO Viva in Alblasserdam is een NIKTA-gecertificeerd opleider.

Toepasselijke naam
Emily startte acht jaar geleden als ‘hulpje’ bij de EHBO-cursussen die toen door haar moeder werden gegeven. Al snel vond zij dit zo interessant, dat zij zich er verder in ging verdiepen en vijf jaar geleden zelf van start ging als instructrice. En vanaf deze maand gaat zij dus van start met haar eigen bedrijf EHBO Viva. Emily vertelt: “Viva betekent ‘leven’. Dat vond ik wel een toepasselijke naam. Ik vind het fijn als mensen hier na de cursus met een vertrouwd gevoel weggaan. Een ongeluk zit vaak echt in een klein hoekje en als er dan iets gebeurt, is het zo belangrijk dat je weet hoe je moet handelen. Als EHBO’er is het je taak een slachtoffer in leven te houden, totdat de hulpdiensten arriveren. Dan kun je de zorg overdragen. Die eerste minuten zijn essentieel en kunnen het verschil maken.”

Hygiëne
Tijdens de cursussen helpt Anouk, de zus van Emily ook mee. “Bij haar kan ik dingen voordoen. En ook heel belangrijk: Anouk zorgt er ook voor dat alles perfect schoon is. Hygiëne is bij ons heel belangrijk. De longen in de poppen worden na het beademen verwisselend en de oefenpoppen worden ook goed schoongemaakt.”

Aanmelden, kosten en kortingscode
Het is per direct mogelijk om aan te melden voor deelname aan een EHBO-cursus. En hoewel de hulp aan kinderen uitgebreid aan bod komt, wordt ook geleerd hoe bijvoorbeeld een volwassenen gereanimeerd moet worden.

De slagingskans is 100 procent, want Emily blijft instructies geven, totdat de cursist alles goed onder knie heeft. De drie uur durende cursus in het praktijklokaal kost 85 euro. Wie zich de komende maand aanmeldt en daarbij de code ‘viva2021’ gebruikt, krijgt tien euro korting. Datzelfde geldt voor de online EHBO-cursus die Emily is gestart. Deze onlinecursus kost 30 euro en met de kortingscode, die tot het einde van de zomer geldig is, 20 euro.

Cursus ook thuis, op school of bij vereniging
Via de website www.ehboviva.nl is te zien wanneer er plaats is. De cursussen kunnen in de ochtenden en avonden worden gegeven. Er is per dagdeel plaats voor zo’n 10 personen. De praktijkruimte is groot genoeg om alles ‘coronaproof’ uit te voeren. Voor voldoende ventilatie, blijft de deur open. Tot slot is het ook mogelijk om de EHBO-cursus bij mensen thuis te geven. Dit kan bij zes cursisten of meer. Emily: “Bijvoorbeeld een vriendengroep of een familie. Verder verzorg ik de cursus ook op scholen, kinderdagverblijven en bij sportverenigingen. Bij sport zie je vaak dat mensen een gevallen kindje zelf oppakken, maar het kind moet juist zelf opstaan.”

Instagram
Via Instagram houdt Emily de volgers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Het account is te volgen via www.instagram.com/ehboviva/.