Advertorial
Duurzaam Gebouwd brengt ieder jaar alle trends en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in kaart. Op basis van die trends zijn de 12 thema’s van 2021 ook weer vastgesteld. Deze maand, juli, staan Warmtetransitievisies centraal. Ook binnen de thema’s Circulair Bouwen en Data & Digitalisering zijn interessante ontwikkelingen te zien. In dit artikel lichten we drie voorbeelden uit die wat ons betreft perfect passen binnen die thema’s.

Warmtetransitievisies
Warmtetransitievisie; het is een duur woord. Kort gezegd gaat het over aardgasvrij wonen. In 2050 moet de energievoorziening compleet duurzaam zijn. Dat heeft de Nederlandse overheid bepaald. Om dat doel te halen, is het noodzakelijk om daarvoor nu al met plannen te komen. Binnen dit thema staat het aardgasvrij maken van wijken centraal. Dat betekent dat gemeenten een plan gaan opleveren om de wijken aardgasvrij te maken. Ook de gemeente Alblasserdam heeft een ‘Wijkaanpak naar aardgasvrij’. Daarin staat onder andere dat inwoners advies op maat krijgen om te werken naar aardgasvrij wonen. Om dat te realiseren voert de gemeente zogenoemde woningscans uit. Toch blijft de eerste stap altijd isoleren.

Circulair bouwen
Dit thema stond in februari 2021 centraal. Dat betekent niet dat deze trend nu is afgelopen. Sterker nog, steeds meer bedrijven gaan aan de slag met circulair bouwen. Een bedrijf in de bouwsector dat het hergebruik van grondstoffen maximaliseert, is Ferex. Een Ferex rijplaat is een rijplaat die gemaakt is van composiet. Een composiet rijplaat heeft diverse voordelen. Het materiaal is flexibel, ondergrondvolgend en spreidt de belasting van zwaar bouwverkeer optimaal. Daardoor blijft de schade aan de ondergrond beperkt. Het behoud van flora en fauna is een enorm voordeel voor het milieu. Maar ook op het gebied van hergebruik van grondstoffen scoort het materiaal goed. Composiet heeft namelijk een levensduur van 15 jaar en is daarna volledig recyclebaar. Win-win dus.

Data & Digitalisering

Het inzetten van data om te verduurzamen. Dat staat binnen dit thema centraal. Een voorbeeld dat goed binnen dit thema past is een slimme laadpaal. Steeds meer voertuigen rijden op elektriciteit. Een auto laadpaal kopen is dan noodzakelijk. Een slimme laadpaal verzamelt data om patronen te herkennen. Op basis van die patronen is het mogelijk om te laden via de daluren. Een slimme laadpaal kan daarnaast groen opgewekte energie herkennen, doordat het verbonden is met een slimme meter. Ook op de bouwplaats zijn rondom het laden op elektriciteit grote ontwikkelingen te zien. Zo verschijnt er na de zomer zelfs een mobiele snellader, waar elektrische trucks kunnen opladen! Emissievrije bouwlogistiek is dus dichterbij dan we denken.