ALBLASSERDAM – Alle kinderen van basisschool Het Palet in Alblasserdam zijn een kaartenactie gestart, om de wens van de 10-jarige Rose Leenheer uit groep 6 uit te laten komen. Bij Rose werd vorig jaar rond de zomervakantie lymfklierkanker vastgesteld. “Er kwamen grote knobbels in mijn nek.” Door alle behandelingen verloor zij tot twee keer toe haar haar. Sinds februari is haar haar weer aan het groeien. En die fijne constatering bracht de broer van Rose op het idee om daar iets positiefs mee te doen.

Kralen
Rose heeft een zogenoemde kanjerketting. Dit is een ketting voor kinderen met kanker. De Kanjerkralen aan de ketting zijn bedoeld als een lichtpuntje tijdens de zware behandeling. “Kijk, dit is een kraal voor chemo via het infuus. Dit is een kraal voor het aanprikken. Dit is een kraal voor orale chemo, deze is voor een spoedopname en deze voor een bloedtransfusie,” vertelt Rose, wijzend naar de verschillende kralen aan de als maar langer wordende megaketting van maar liefst 9 meter en 50 centimeter lang.

Haargroeikraal
De 10-jarige verloor in februari voor de tweede keer haar haar en kreeg voor de tweede keer de “petjeskraal” (voor als je kaal bent). Rose vertelt: “Tijdens het tandenpoetsen vroeg mijn broer (12) waarom er geen kraal is voor als je haar weer aangroeit. Een positieve kraal. Dat vond ik wel een goed idee. Zo ontstond het idee voor de ‘haar-groei-kraal’.” Dit idee is inmiddels ingediend bij kanjerketting.nl.

Geld nodig / kaartenactie
Om het idee ten uitvoer te kunnen brengen, is er geld nodig om de kraal te laten ontwerpen en produceren. De school ondersteunt de wens van hun zieke leerling Rose, om een nieuwe kanjerkraal de “haar-groei-kraal” te ontwerpen en te produceren die aan de kanjerketting van alle zieke kindjes met kanker zal schitteren. Om geld in te zamelen hebben alle kinderen een kaart ontworpen. De kaarten wordt als setjes verkocht. Rose is erg blij met het initiatief van de school. Soms wordt ze verlegen van alle lieve reacties en berichtjes. Maar het steunt haar enorm.

De ketting
Rose heeft veel steun van haar kanjerketting, omdat het helpt bij het besef van wat er gebeurt en wat er is gebeurd. Door de snelheid van behandelen is vaak geen tijd voor verwerking. Ook maakt de kanjerketting bij andere mensen bewust wat een kind allemaal meemaakt als het ziek is.

Landelijke inzamelingsactie opgestart
Onlangs heeft Rose in samenwerking met vereniging kinderkanker Nederland de actie gelanceerd voor de “haar groei kraal”. Zo’n kraal kost geld om te ontwerpen en te produceren. Mensen die geld willen doneren, kunnen dat doen via deze website. Er is inmiddels al ruim 2000 euro ingezameld. Het streven is om 10.000 euro in te zamelen.

Opbrengst
De opbrengst van de kaartenactie komt ten goede van deze actie. Het advies van de school luidt: “Houd uw deur in de gaten en help mee met deze actie! Samen maken we de kanjerketting mooier voor de kinderen met kanker.”

Meer informatie is te vinden op www.kanjerketting.nl/acties/haar-groeit-kraal-nieuwe-kanjerkraal.

Rose is volgend jaar ook te zien in het tv-programma ‘Hallo, ik heb kanker’. In dit programma worden vier kinderen me kanker gevolgd.