ALBLASSERDAM – Acht jongeren uit Alblasserdam hebben donderdagavond 17 juni 2021, uit handen van wethouder Kees Jongmans en in het bijzijn van het jongerenwerk Jeugd-Punt, een certificaat ontvangen voor hun deelname aan de Young Leaders training. Dit gebeurde in buurthuis De Pion (voormalige kerk) aan de Waalsmondelaan in Alblasserdam. Young Leaders is een pedagogisch activeringsprogramma voor jongeren van 14-27 jaar. Doel is jongeren te stimuleren in hun ontwikkeling tot zelfbewuste personen die verantwoordelijkheid willen nemen in hun buurt.

Rolmodel
“Jongeren die meedoen bouwen nieuwe competenties op, leren op zichzelf en hun toekomst te reflecteren en worden geactiveerd om hun eigen kwaliteiten in te zetten als positief rolmodel voor andere jeugd,” vertelt jongerenopbouwwerker Jacco Oude Kotte.

Kwaliteiten
Jacco: “Young Leaders bestaat uit een trainingsdeel en een activiteitendeel. In het trainingsgedeelte worden deelnemers in 10 bijeenkomsten uitgedaagd om zich te verdiepen in hun eigen kwaliteiten, de manier waarop zij die kunnen inzetten in hun eigen leven en voor hun woonbuurt en versterken zij hun vaardigheden op het gebied van presenteren, organiseren en samenwerken. Tijdens deze training bedenken deelnemers een of meerdere plannen voor het organiseren van sociale activiteiten in hun buurt. Ook gaan zij alvast van start met de uitwerking van hun ideeën door een werkplan en begroting te maken.”

Zandvliet
Wethouder Kees Jongmans vertelde voordat hij de certificaten uitreikte en nadat de jongeren zich gepresenteerd hadden: “Ik ben wethouder in Alblasserdam, omdat één van de drie wethouders, Dorien Zandvliet ziek is. Ik vind het jammer dat zij ziek is, want ik denk dat zij hier vandaag echt op haar plaats geweest zou zijn. Ze zou het fantastisch hebben gevonden om te zien hoe het met de jeugd in Alblasserdam gaat. Zij is zelf nog jong en is zeer betrokken met de jeugd in Alblasserdam. Daar ging ze echt voor door het vuur. Ik vind het óók leuk om hier te zijn.”

Jonge ambtenaren
Jongmans vervolgde: “In mijn wethouderschap werk ik het liefst met jonge ambtenaren. Het liefst met de jongsten; die vers van stal zijn. Die hebben nieuwe talenten en brengen nieuwe kennis mee. Ik kan geweldig genieten als jongelui een kans krijgen en die kans met twee handen pakken. Zij maken er ook vaak nog wat leukers van dan mensen die dat al twintig, dertig jaar doen. Ik geniet daarvan.”

Zorg dat je het leuk hebt
Wethouder Jongmans sloot af met tips: “Ik ben 73 jaar en werk nog omdat ik het nog leuk vind. Mijn tip aan jullie zou zijn:doe dingen die je leuk vindt. Ga op zoek naar werk dat je leuk vindt, dat je dingen leert en je leuke dingen kunt doen. Het is niet alle dagen feest, maar zorg dat je het leuk hebt en je altijd openstaat voor nieuwe dingen.”

Cheque voor activiteiten
Ladies’ circle 35 Alblasserwaard heeft donderdagavond een cheque overhandigd ter waarde van 400 euro. Hiermee kunnen de jongeren een deel van hun activiteiten die ze georganiseerd hebben, bekostigen. Deze activiteiten zijn een zaalvoetbaltoernooi, een schuimparty en een escaperoom.