ALBLASSERDAM – In het Algemeen Dagblad werd vorige maand een bericht gepubliceerd, waarin werd gemeld dat de politie in Alblasserdam slechts in 68 procent van de noodmeldingen binnen een kwartier aanwezig was. De VVD vond dit een zorgelijke constatering en stelde schriftelijk vragen aan de burgemeester hierover. De burgemeester heeft deze vragen inmiddels beantwoord in een raadsinformatiebrief. Daaruit blijkt dat de berichtgeving van het AD gebaseerd was op een maandgemiddelde (april), terwijl bij de normering altijd naar jaargemiddelde wordt gekeken. Wat burgemeester Jaap Paans betreft is er “geen aanleiding tot acties, noch bijsturing”.

De VVD schreef aan het college: “Op de site van het Algemeen Dagblad was afgelopen week een bericht te lezen over de aanrijtijden van de politie bij noodhulpmeldingen in onze gemeente en omliggende gemeenten. In deze berichtgeving was te lezen dat de zogenaamde aanrijtijdennorm van de politie voor noodhulpmeldingen (in 90 procent van de gevallen binnen 15 minuten ter plaatse) bij lange na niet was gehaald. Deze zou zelfs  aanzienlijk zijn gedaald en uitsluitend in HIA worden gehaald. Voor Alblasserdam zou in het afgelopen jaar volgens de berichtgeving slechts in 68 procent van de noodhulpmeldingen de norm zijn gehaald. Dat zou betekenen dat in bijna eenderde van de noodhulpmeldingen Alblasserdammers die een beroep doen op de politie ivm een noodsituatie langer dan een kwartier op de komst van de politie hebben moeten wachten. De politie verdient ons respect in het algemeen en zeker gelet op de lastige omstandigheden in het bijzonder. Tegelijkertijd verdienen Alblasserdammers een politie die snel reageert als zij er een beroep op moeten doen. Naar aanleiding van deze berichtgeving heeft de VVD fractie de volgende vragen.”

Het schuingedrukte deel betreft de beantwoording van burgemeester Jaap Paans. Het vetgedrukte deel is afkomstig van de VVD.

Vraag:

  1. Is het college/de portefeuillehouder bekend met de aanzienlijke daling van de politieprestaties tav de aanrijtijden noodhulpmeldingen in ons dorp?

Nee, de berichtgeving waarop het AD/De Dordtenaar zich heeft gebaseerd betrof de maandcijfers van de maand april 2021. Het aantal noodhulpmeldingen in ons dorp is relatief beperkt. Enkele meldingen kwamen gelijktijdig met een groot incident waarbij veel hulpverlening betrokken was. De cijfers van april moeten bezien worden in het perspectief van een jaargemiddelde en van de actualiteit van het moment. Daarbij wordt gestuurd op het halen van streefwaarden op jaarbasis.   

  1. Zou het college/de portefeuillehouder de raad uitgebreider op inhoud willen informeren over de prestaties tav aanrijnormen waarover het Algemeen Dagblad bericht? Inclusief een eventuele analyse van de daling.

De berichtgeving waarnaar verwezen wordt berust op maandcijfers. In de bijlage ontvangt u de duiding van de eenheidsleiding van de basiseenheid Drechtsteden-Buiten van de politie.

  1. Mocht de berichtgeving kloppen is het college/de portefeuillehouder het dan met de VVD eens dat de daling en de prestaties op dit onderwerp onacceptabel zijn en geen recht doen aan wat Alblasserdammers van de politie mogen verwachten?

Nee daar is de burgemeester het niet mee eens. Zie ook antwoord op vraag 1 en 2, bijlage 1.

  1. Indien het college/de portefeuillehouder onze zorg deelt wat zijn dan de concrete acties en toezeggingen die gedaan kunnen worden om te komen tot een situatie waarin de politie haar aanrijnorm in ons dorp gaat halen?

Er is geen aanleiding tot acties, noch bijsturing.  

Het basisteam Drechtsteden Buiten heeft over de periode van 2015-2020 de performancenorm van 82% op prio1 incidenten behaald. In 2020 jan-mrt was dat 83,4% en in 2021 85,6%.

Het afwijkende beeld van april in Alblasserdam is ook terug te zien in de performance van het basisteam in het algemeen. Waar de performance in januari 84,1%, februari 83,4% en maart 88,9% was, is dat in april met 79,3% afwijkend van de voorgaande maanden. Gemiddeld genomen is de performance met 84,1% nog steeds boven de norm van 82%.

Gezien het afwijkend beeld in Alblasserdam alleen de maand april betreft wordt verwacht dat de komende maanden de norm van 82% in lijn zal zijn met de behaalde performance van basisteam Drechtsteden Buiten. Indien over meerdere maanden de performance onder de norm blijft – en een trend zichtbaar wordt – zal intern worden aangestuurd op respons- en aanrijtijden.

Met vriendelijke groet,

De burgemeester,
J.G.A. Paans

 

Deel dit bericht via...