KINDERDIJK / ALBLASSERDAM – De kades rondom de molens in Kinderdijk zijn deze week op oud-Hollandse wijze gehooid. Een groep Alblasserdammers en Kinderdijkers stak de handen uit de mouwen en ging op pad met rijven en hooivorken. Met een paard en wagen werd het hooi vervolgens via de smalle kades opgehaald en naar de schuur van de familie Smit op de Blokweersche Kade in Alblasserdam gebracht.

In vroeger tijd werden de Boezemkaden tussen de molens gepacht door de molenaars, die deze kaden gebruikten om te hooien. Vaak hielden de molenaars kleinvee of zelfs wel grotere varianten. In de loop van de tijd zijn veel van deze kaden afgestoten, omdat ze bewerkelijk en voor een professionele boer onrendabel zijn. Toch heeft nog een enkele molenaar/bewoner een stukje Boezemkade in huur en wordt er nog op ouderwetse wijze gezweet en gewerkt. Alles wat er gebeurt, is handwerk met hooivork en rijf, alleen de zeis is vervangen door een kleine maaimachine.