NIEUW-LEKKERLAND – Deze week heeft voormalig bestuurslid Theo Jansen bloemen gelegd bij het ‘Mission Belle’ monument op de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland. Hiermee worden de drie omgekomen, en de 7 geredde bemanningsleden van de op 1 december 1943 neergestorte Amerikaanse B-17 bommenwerper ‘Mission Belle’ herdacht. Dagelijks stoppen mensen langs de dijk om te kijken bij het opvallende monument dat in 2018 werd geplaatst.

De Mission Belle wordt op de terugweg van een bombardement op een kogellagerfabriek in Leverkussen (Duitsland) beschoten door luchtdoelgeschut en jachtvliegtuigen. Staartschutter Sergeant John Healy komt hierbij om het leven. Omdat het onmogelijk is dat zwaar getroffen toestel de vliegbasis in Ridgewell (Engeland) zal bereiken wordt besloten een noodlanding te maken in de Lek. Bij deze landing komt piloot Flying Officer Harland Sunde en de schutter van de buikkoepel Sergeant Doyle McCutchen om het leven. De overige zeven bemanningsleden worden krijgsgevangen gemaakt. In 2018, 75 jaar na de crash, is ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden een monument onthuld door de nabestaanden.

De Stichting B-17G Memorial zet zich in om deze gebeurtenis levend te houden. Dit doet zij door het organiseren van jaarlijkse herdenkingen en het verzorgen van lezingen op scholen.

Memorial Day is een Amerikaanse feest- en gedenkdag, gehouden op de laatste maandag in mei, waarop de overleden Amerikaanse militairen herdacht worden. In Amerika vindt de nationale herdenking plaats op Arlington National Cemetery nabij Washington D.C.

Foto’s: Stefan van Aarle en Peter Jan van der Giessen.