ALBLASSERDAM – Matthijs Timmermans is het zat dat er met grote regelmaat voertuigen harder dan vijftig kilometer per uur over de Oost-Kinderdijk in Alblasserdam rijden. Hij is daarom een campagne gestart, om het verkeer duidelijk te maken dat 50 kilometer per uur ‘hard zat’ is op de dijk. Langs de dijk, ter hoogte van de woning van Timmermans, staat intussen een verzwaarde kliko, met stickers. Verder zijn er verkeersbordstickers op een verkeersteller geplakt.

Timmermans vertelt: “Ik heb nu zoveel gedaan om bij de gemeente wat voor elkaar te krijgen, maar het enige wat ik krijg te horen is dat de weggebruikers zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Daarom ga ik dit zelf maar doen. Ik ben ook nog bezig met het laten maken van een vlag met de tekst ’50, hard zat’.”

Verder heeft de dijkbewoner al diverse ondernemers uit Nieuw-Lekkerland gebeld, met de vraag om met hun vrachtwagens via de polder te rijden, in plaats van via de drukke dijk in Alblasserdam.

Timmermans pleit ervoor om een doorgetrokken streep in te voeren op de dijk. “Ik heb al meermaals gepleit voor een inhaalverbod met een doorgetrokken streep in het midden van de weg, in verband met asociaal inhaalgedrag. Ook dat wordt niet doorgevoerd. Het is vechten tegen de bierkaai. Ik voel me ongehoord door de gemeente.”

Tot voor kort was er een Belangenroep Dijk in Alblasserdam, maar de vaste kern van deze groep maakte aan het begin van 2021 bekend ermee te stoppen. Drie van de vier leden zijn namelijk verhuisd. De Belangengroep Dijk werd in 2005 opgericht naar aanleiding van onvrede over het toegenomen verkeer op de Alblasserdamse dijk. Het idee is om een doorstart te maken met de groep met nieuwe leden die zich willen inzetten voor betere leefbaarheid langs de dijk in Alblasserdam.