ALBLASSERDAM – Twee Alblasserdammers zijn zondagavond 9 mei 2021 in een sloot nabij de Nicolaas Beetsstraat in Alblasserdam gesprongen, om uiteindelijk jonge zwaantjes uit het water te halen en te verplaatsen naar het verderop gelegen nest. Het zwanenpaar en hun zeven kuikens waren in de ochtend gaan zwemmen in de sloot nabij de Alblashof. De jonkies waren echter nog te klein om zelfstandig weer op de kant te komen en zodoende terug bij het zwanennest te komen.

De politie en de dierenambulance werden gebeld. Er werden diverse pogingen ondernomen om de zwanen te pakken en te verplaatsen naar het nest aan de achterkant van de flats.

Uiteindelijk gingen de Alblasserdammers Gaby en later Pascal te water om de dieren te begeleiden. Omstanders op de kant en een politieagent hielpen ook mee. Intussen kwam ook de dierenambulance ter plaatse. Gaby en Pascal moesten diverse keren aanvallen van de zwanen van zich afweren. Ze bleven ongedeerd.

Met het schepnet van de dierenambulance werden de laatste kuikens gevangen en in een grote tas gedaan. Vervolgens liepen de helpers met de tas met kuikens naar de achterkant van de flat. De moederzwaan volgde. De zwaantjes werden te water gelaten in de buurt van het nest. De vaderzwaan ging de andere kant op, richting de Alblashof. De verwachting van de helpers is dat de vaderzwaan de moederzwaan en de kuikens wel weer vindt.