ALBLASSERDAM – Alblasserdammer Gertjan van der Kraan heeft ook dit jaar weer vrijblijvend gedichten geschreven rondom 4 en 5 mei. De bevrijdingsdag verliep dit jaar soberder dan voorgaande edities, in verband met de nog steeds geldende maatregelen rondom het coronavirus. Op diverse plekken in Alblasserdam werd de vlag gehesen om te vieren dat Nederland 76 jaar geleden is bevrijd van de Duitse bezetting. Rond zonsondergang werden de vlaggen weer gestreken, zoals bij de Grote Kerk in Alblasserdam. (zie foto). Gertjan van der Kraan schreef het gedicht ‘De energie voor vrede’. Het gedicht is hieronder te lezen.

‘De energie voor vrede’

In vrede en in vrijheid leven,
Is meer dan respect geven.
Het is ook verdraagzaam zijn.
Deze twee liggen in een lijn.
Met wederzijdse aandacht,
Geeft dit werkelijk de kracht
Om echt in vrijheid te leven.
Gewoon elkaar de ruimte geven.
Je vasthouden aan de normen
Die je van jeugd af aan vormen.
Door opvoeders zijn bijgebracht.
En daar ligt de werkelijke kracht;
Aan de basis van een mensenleven
Die we aan de ander meegeven.
Dus zonder vorm van egoïsme.
Brandstof voor oorlog en terrorisme,
Maar de energie om in te vrede leven,
Is zelf vrede geven en niet voor even.

Gertjan van der Kraan

De vlag op de Grote Kerk in Alblasserdam, net voordat deze woensdagavond 5 mei 2021 weer werd gestreken. Op de achtergrond is de Brug over de Noord te zien. De brug werd bijna 82 jaar geleden in gebruik genomen. De brug heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd, mede doordat deze ontbrak op Duitse stafkaarten. De bijnaam is daarom ‘De Vergeten Brug’, (om nooit te vergeten.)