ALBLASSERDAM – Een deel van de dodenherdenking in Alblasserdam heeft dinsdagavond 4 mei 2021 plaatsgevonden in de stromende regen. Rond 20.00 uur trokken enkele pittige buien over het dorp. Het weerhield zo’n vijftig genodigden er niet van aanwezig te zijn bij de herdenking bij het oorlogsmonument aan de Polderstraat in Alblasserdam. Vanwege de nog steeds geldende beperkingen in verband met het coronavirus, was de dodenherdenking alleen toegankelijk voor genodigden. Burgemeester Jaap Paans hield een toespraak, waarin hij het belang van herdenken benadrukte. “Zo herinneren we onszelf eraan, dat we ons – als het echt niet anders kan – altijd tegen onrecht kunnen verzetten,” aldus Paans.

Luisteren
Verder riep de burgemeester op om toch vooral ook naar elkaar te luisteren en niet alleen te ‘zenden’. “Luisteren is belangrijk, meebewegen, inleven in de ander. Waar komt diens standpunt vandaan? Welke geschiedenis zit daarachter? Welke aanknopingspunten zijn er om standpunten te verenigen? Welk vonkje wijsheid kan ontbranden tot eensgezindheid? Hoe kunnen we de afstand nemen die nodig is om het geheel te overzien? Dit vraagt om persoonlijk leiderschap van elk van ons. Het is niet altijd gemakkelijk om open te blijven staan, de ander te willen horen. Dat vergt moed. Moed is een keuze. Zoals het ook moedig is om vol te houden en als het nodig is steeds weer naar nieuwe woorden, nieuwe invalshoeken te zoeken. Het toont onze kracht dat we hier aldoor opnieuw voor kiezen, ook in deze coronatijd, die zoveel van ons vraagt. En, breder gekeken, in deze tijd waarin het soms zo moeilijk lijkt om elkaar te vinden.”

Onvermoeibaar in gesprek
Paans vervolgde: “Ik ben er trots op als mensen steeds opnieuw, onvermoeibaar, proberen vol te houden om met elkaar in gesprek te gaan. Omdat daarvoor gestreden is: het maatschappelijk debat, volgens de vertrouwde democratische lijnen. Ik zal dat altijd blijven stimuleren. Meer dan 75 jaar na de bevrijding is en blijft dat ons aller verantwoordelijkheid.”

Slachtoffers
Na de toespraak van de burgemeester lazen de wethouder Peter Verheij en Kees Jongmans de namen voor van de slachtoffers. Verder droegen kinderen van de ds. Joannes Beukelmanschool gedichten voor. De muziek werd verzorgd door muziekvereniging Soli Deo Gloria. Halverwege de herdenking stopte het met regenen en klaarde het weer wat op.

Kranslegging
Dit jaar werd er één krans gelegd ter ere van allen die het leven lieten én aan de ondernemers, winkeliers en hun werknemers die Alblasserdam in de oorlogsjaren werk en voeding gaven. De krans werd gelegd door burgemeester Jaap Paans en door Karen van Namen, voorzitter van de Ondernemerskring Alblasserdam. Zij kregen de krans aangereikt door kinderen van de scouting in Alblasserdam.

De volledige toespraak van de burgemeester is hier te downloaden. De dodenherdenking werd dit jaar live uitgezonden op het youtubekanaal van de gemeente Alblasserdam. De uitzending werd live zo’n 200 keer bekeken en kan inmiddels ook hieronder worden terug gekeken.