ALBLASSERDAM – Een bezoek aan de Souburghse molen aan het Kortland in Alblasserdam gaat zes euro per persoon kosten. Wie er koffie of twee bij wil, betaalt acht euro. Dat meldt de Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV) dinsdag 4 mei 2021 in haar periodieke nieuwsbrief. De draaivaardige molen werd vorig jaar volledig gerestaureerd. De gemeente Alblasserdam trok 750.000 euro uit voor het project. In september 2020 vond de feestelijke opening van de molen plaats.

Al voor het opbouwen en grondig restaureren van de Souburghse molen werden al plannen gemaakt om van deze molen een bezoekmolen te maken en een aantal dagen per week voor groepen en individuele bezoekers open te stellen. De SIMAV meldt: “Maar toen de opening vorig jaar op 11 september plaatsvond zaten we middenin de coronacrisis. De molen is nu al wel te bezoeken, maar onder de huidige maatregelen van het RIVM. En als de molen wordt bezocht dient u zich te houden aan de instructies van de molenaar. Wij hopen dat richting de zomer de Souburghse molen meer en gemakkelijker te bezoeken is. De molen zal dan, op afspraak, open zijn op maandag, dinsdag en woensdag. Deze afspraak (voor groepen) kan telefonisch worden gemaakt via 06-44018584 of per email hans.tuytel@hetnet.nl. Tijdens het zomerseizoen zal de molen op donderdag, vrijdag en zaterdag ook open zijn van 11.00 uur-16.00 uur.”

De SIMVAV vervolgt: “De entreeprijs is per persoon € 6,-, plus € 2,- voor koffie of thee. Voor kinderen is frisdrank aanwezig. Bezoek van groepen, waaronder schoolklassen, tot 10 personen € 25,- en boven 10 personen € 35, Betalen tijdens uw bezoek, uitsluitend per pinbetaling. De molenaar laat de molen van binnen en buiten zien, vertelt een boeiend verhaal over de werking van de molen vroeger en de functie die de molen nu heeft als historisch en cultureel erfgoed. Tevens zal binnen een film vertoond worden over de molen en de geschiedenis van de polders en de waterhuishouding. Bezoekers kunnen gebruikmaken van het toilet en er is een oplaadpunt voor elektrische fietsen.”