ALBLASSERDAM – Honderden Alblasserdammers hebben dinsdag 27 april 2021, verspreid door het dorp, Koningsdag gevierd. Vanwege het coronavirus vond het feest ook dit jaar in een aangepaste vorm plaats. Op veel plekken in het Damdorp werden voor kinderen koningsspelen gehouden. Verder werd in diverse straten gezamenlijk het Wilhelmus gezongen. In de Troelstrastraat werd dit begeleid met een piccolo en in de Van Lennepstraat met een orgel.  De bewoners van de West-Kinderdijk maakten er een spetterend feest op het water van met onder meer een badeendjesrace. Met op de achtergrond de molens van Kinderdijk.

In Landvast vond een DJ- marathon plaats, die online live te volgen was. Verder was er een kroontjesjacht voor peuters en kleuters en een speurtocht voor de wat oudere kinderen.

Verrassingsoptreden
Bij de locaties waar veel ouderen wonen, werden verrassingsoptredens gegeven. Soli Deo Gloria en Wally werkten daar aan mee.

Ringsteken
In de Rembrandtlaan organiseerden bewoners een ringsteekwedstrijd op de fiets. In de wijk Waterhoven werden oud-Hollandse spelen gehouden. Annelies Smit ging feestelijk versierd met paard en wagen op pad. En in de Lingestraat / W.B. vd Veldenstraat werd een vossenjacht gehouden.

Toeter
In de ochtend werd Alblasserdam door regiogenoten bezocht met trekkers, scooters en toeterende auto’s. De voertuigen reden onder meer over de Wensveenrotonde en de rotonde bij de Randweg/ Plantageweg.

Vlag op de grond
Via de Facebookpagina van het Oranjecomité Alblasserdam werd live uitgezonden en werden updates gegeven. Commentaar kwam er op het hijsen van de vlag. De vlag raakte de grond en dat is volgens het vlagprotocol niet toegestaan. Oranjecomitévoorzitter Wiebe van Bockel bedankte de oplettende kijkers voor hun opmerkingen hierover: “Beste mensen. Terechte feedback om dit volgend jaar beter te doen!” De voorzitter nodigde de mensen die reageerden uit om volgend jaar, namens het comité, de vlagceremonie te begeleiden. ” Goed om betrokken mede Alblasserdammers te hebben & nooit te oud om te leren met onze jonge club!,” aldus Van Bockel.

Foto’s: André Schram, Verschoor, Yris Wennekes, Jeanet Tuijtel, Adriaan Arkeraats, Hans de Ron, Suzan Spreeuwenberg, Jean Arntz, Ellen Schuit en Peter Stam.

 

Aubade in de Dorpslaan in Nieuw-Lekkerland. Foto: Jeanet Tuijtel.

Niet alleen de koning was vandaag jarig. Roan werd vandaag twee jaar.