ALBLASSERDAM – De 35-jarige man uit Polen die in december 2019 acht auto’s kapot maakte in de Patrijsstraat in Alblasserdam, krijgt hier geen straf voor. Dat heeft de politierechter besloten.

De rechter ging over tot een schuldigverklaring zonder strafoplegging, omdat de man psychisch niet in orde was toen hij de vernielingen pleegde. Twee dagen voordat de dertiger de auto’s vernielde, maakte hij ook al een voordeur van één van zijn buren kapot.

De verdachte, die naar Nederland kwam om te werken en samen met enkele landgenoten in een huis in de Patrijsstraat woonde, is intussen teruggekeerd naar Polen. Hij was afgelopen week dan ook niet aanwezig bij de behandeling van de zaak. Of de man ontoerekeningsvatbaar is, is niet vastgesteld, maar vanuit het feit dat hij zich na de incidenten heeft aangemeld voor geestelijke hulp, gaan justitie en de rechtbank hier wel vanuit.

Of de man (een deel van) de schade moet gaan betalen, is nog onduidelijk. Justitie had gevraagd om de schadeclaims van drie autoeigenaren toe te wijzen. Of de claim is toegewezen en welke deel van de schade er dan betaald moet worden, is nog onduidelijk. De afdeling persvoorlichting van de rechtbank komt later mogelijk nog met meer informatie hierover.