OUD-ALBLAS – Deze week zijn opnieuw twee reeën doodgereden in de Alblasserwaard. Afgelopen zaterdag gebeurde er een ongeval met overstekend wild op de N214 ter hoogte van Noordeloos en dinsdag 13 april 2021 werd op de Zijdeweg, ter hoogte van Oud-Alblas een ree doodgereden. In de afgelopen maanden zijn al diverse reeën aangereden en overleden. Arjan de Koning, valwildcoördinator van het westelijk deel van de Alblasserwaard vertelt: “De reeën die de (provinciale) weg oversteken doen dat meestal tussen zonsondergang en zonsopgang. Ze gebruiken de schemerperiodes en de nacht om zich te verplaatsen.”

De Koning vervolgt: “De reden voor zo’n verplaatsing kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een jonge bok op zoek naar een nieuw territorium, nadat de oude bok hem heeft verstoten. Of een smalree dat op zoek is naar voedsel. Of een ree dat op de vlucht is voor een loslopende hond. In dit geval zijn het bokken die op zoek zijn naar een nieuw territorium.”

Bij de aanrijdingen raakten, voor zover bekend, geen personen gewond.

Faunabeheerder William Kennedy heeft een document opgesteld met tips en meer informatie over de aanrijdingen. Kennedy schrijft: “Het zal u niet ontgaan zijn, maar in de afgelopen maand zijn er enkele aanrijdingen geweest met een ree in de Alblasserwaard. Door de situatie van het COVID-19 virus is het een stuk stiller op de provinciale wegen en andere wegen in de Alblasserwaard. Het wild, en niet alleen de ree-populatie, wordt wat onvoorzichtiger en verplaats (wisselt) zich nu ook over de voorheen zo drukke wegen (N214 en N481 bijvoorbeeld). Meestal loopt het niet goed af voor het wild en voor de bestuurder flinke schade aan het voertuig.”

Hoogzwanger
Kennedy vervolgt: “De voortplantingscyclus van het ree is ongeveer een jaar! In Juli begint de paartijd, ook wel bronst genoemd. Een prachtig schouwspel is dat in onze mooie polder waar te nemen. Het zogenaamde drijven, als de bok de geit achtervolgd is een waar spektakel. Ook zijn er ‘gevechten’ tussen de jonge en de wat oudere bokken om een plekje te veroveren en zo zelf aan bod te komen. Gedreven door hormonen doen deze jonge bokken soms wat onvoorzichtig en kunnen ook dan zomaar pardoes de weg over steken, en netjes links en rechts kijken is er dan niet bij. Een simpele rekensom geeft als uitkomst dat dus in mei en juni de reekalfjes worden geboren. Meestal twee, maar soms ook drie tegelijk. Op dit moment lopen er dus reegeiten hoogzwanger rondt in de polder.”

“Jaarlijks worden er ook reegeiten die hoogzwanger zijn achterna gezeten en zelfs aangevallen door loslopende honden. Iedere hondenbezitter zal zeggen “Dat doet mijn hond niet!”, maar wat als hij of zij even geen zin heeft om onder appel te staan? Houdt uw trouwe viervoeter dan ook zoveel mogelijk aan de lijn in deze periode (mei-juni). De geiten worden opgejaagd en overlijden vaak door stress, rennen hoog vluchtig de weg over, of worden gegrepen door die ‘altijd zo’n lieve hond’.”

In de Alblasserwaard zijn in 2020 meer dan tweehonderd reeën waargenomen tijdens tellingen door de Wild Beheer Eenheden.

Bij de meeste meldingen was het stuk wild op slag dood maar een enkele keer moest de valwild coördinator het beestje uit zijn of haar lijden verlossen.

Wat te doen bij een aanrijding met wild?
1) Zorg dat u veilig langs de kant van de weg komt te staan
2) Bel direct de meldkamer van de politie op het nummer 0900-8844
3) Ook als het dier niet blijft liggen, maar er vandoor gaat.
4) Geeft de plaats van de aanrijding zo precies mogelijk door (hectometerpaaltje, huisnummer, kruising, gps coördinaat)
5) Blijf wachten tot de politie of de faunabeheerder cq. valwildcoördinator ter plaatse is.

Telefoonnummer
De meldkamer schakelt de valwildcoördinator in, deze persoon heeft een speciale ontheffing om bijvoorbeeld langs de openbare weg en in de bebouwde kom het aangereden stuk uit het lijden te verlossen. Als het aangereden dier is gevlucht zal het zeer zeker gewond zijn en wellicht aan de verwondingen overlijden. De valwildcoördinator heeft dan de mogelijkheid om speciaal hiervoor opgeleide nazoek honden en begeleider op te roepen. Samen speuren ze dan het stuk wild op. De valwild coördinator Alblasserwaard is Arjan de Koning, te bereiken via 06-30 41 06 64

Wat niet doen?
1) Rij niet door, u bent verplicht de aanrijding te melden en te wachten
2) Laat het dier met rust, eventueel kunt u het aan de kant van de weg leggen
3) Bel niet de Dierenambulance die komen niet voor een dood dier, en wilde dieren kunnen maar zelden worden gerevalideerd.
4) Neem het dier niet mee, volgens artikel 3.22 van de Regeling natuurbescherming zou het onder bepaalde omstandigheden wel mogen, maar verstandiger is om de afvoer aan de valwildcoördinator over te laten.

Voorkomen is beter…en wat moet ik met de schade aan mijn voertuig?
Kennedy: “Om een aanrijding te voorkomen is het matigen van uw snelheid in de ochtend- en avondschemering het belangrijkste. Wijk voor uw eigen veiligheid niet uit of trap boven op de rem (er kan een voertuig dicht achter u zitten die het dier niet ziet). Ook een boom geeft niet echt mee. De meeste verzekeringen vergoeden de schade aan uw voertuig als u verzekerd bent met een beperkt casco of een volledige cascodekking. WA-verzekering alleen is niet voldoende. Aansprakelijkheid is er ook niet, het wilde dier is feitelijk van niemand. Check dit bij uw eigen verzekering, een aanrijding met een wild dier, ook al weegt een ree maximaal 25 kg, is aanzienlijk.

Vergeet vooral niet te genieten!
Kennedy besluit: “Fietst of wandelt u in onze mooie Alblasserwaard? Kijk dan vooral goed om u heen. Er is zoveel moois te zien. Geniet van de sprongen ree (groepjes) in de vroege ochtend in de weides of ’s avonds als ze lopen te grazen. Zie de mannetjes hazen ‘rammelen’ in de strijd om een moer of de bokken die het nieuw opgezette gewei aan het vegen zijn. Wilt u meer weten of heeft u vragen neem dan contact op met de WBE in uw buurt.  Alblasserwaard-West: http://www.wbe-alblasserwaard-west.nl/”