KINDERDIJK – De Raad van Toezicht heeft Peter-Jan van Steenbergen benoemd tot directeur-bestuurder van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK). Hij volgt per 1 juni 2021 Cees van der Vlist op, die met pensioen gaat. “Onder leiding van Cees van der Vlist heeft de SWEK zich op alle vlakken versterkt, ontwikkeld en geprofessionaliseerd. De Raad van Toezicht van de stichting dankt Van der Vlist hartelijk voor zijn nimmer aflatende inzet en waardevolle bijdrage de afgelopen jaren,” zo laat de SWEK in een persbericht weten.

Zaanse Schans
Peter-Jan van Steenbergen (1977) bekleedde hiervoor diverse functies op de Zaanse Schans, hij was onder meer zeven jaar directeur van Stichting de Zaanse Schans. Daarnaast was hij zelfstandig adviseur op het gebied van toerisme, citymarketing en regionale ontwikkeling. Voorzitter van de Raad van Toezicht André Borgdorff: “Peter-Jan brengt veel kennis en ervaring mee op het gebied van zowel erfgoed als toerisme. Wij zien in hem een goede bestuurder voor de nieuwe fase die de SWEK ingaat.”

Uitdagende opgave
Van Steenbergen kijkt ernaar uit om samen met de belanghebbenden, de medewerkers en de vele vrijwilligers richting te geven aan de toekomst van Kinderdijk. “De ambitie om met elkaar van Kinderdijk de eerste icoon ter wereld te maken waar toerisme samengaat met verbeteren van de leefbaarheid en het behouden van authenticiteit, rust en natuur, is een grote en uitdagende opgave waar ik graag mijn steentje aan bijdraag. En voor de korte termijn zullen we de gevolgen van de coronacrisis te lijf moeten. Ik heb daar overigens alle vertrouwen in.”

Het molencomplex Kinderdijk-Elshout is in 1997 door UNESCO aangewezen als Werelderfgoed. De SWEK beheert de molens en het molengebied Kinderdijk en verzorgt de publieke presentatie en kennisoverdracht.

Selectie
Bij de selectie van de directeur-bestuurder heeft de Raad van Toezicht actief het managementteam, de ondernemingsraad, de vrijwilligersraad en de bewonerscommissie van de molens Kinderdijk betrokken. Voorafgaand aan de benoeming heeft een kennismakingsgesprek plaatsgevonden met Theo Segers, burgemeester van Molenlanden en voorzitter van het Bestuurlijk Platform Kinderdijk. De sollicitatieprocedure is begeleid door Jetske Goudsmit van Public Spirit.

Links Cees van der Vlist en rechts Peter-Jan van Steenbergen.