ALBLASSERDAM – Een 32-jarige man uit Alblasserdam is deze week door de politierechter in Dordrecht veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur, waarvan 100 uur voorwaardelijk. De man moest voorkomen voor bedreigingen, belediging van agenten, verbale bedreiging van agenten, wederspannigheid tijdens een aanhouding door het Team Parate Eenheid en het aanwezig hebben van een hoeveelheid harddrug in zijn auto.

Volgens justitie heeft de Alblasserdammer op 2 januari 2021 een man bedreigd tijdens een verkeersruzie door schietende bewegingen te maken. Volgens het slachtoffer was dit met een vuurwapen of een vuurwapengelijkend voorwerp. De dertiger ontkende in de rechtbank dat er sprake was van een wapen. Het Algemeen Dagblad, dat verslag deed van de zitting, meldt dat het volgens de verdachte mogelijk een aansteker betrof.

Politie-inval
De politie nam de melding in elk geval zeer serieus en deed dezelfde avond nog een inval bij de man in de Papaverstraat in Alblasserdam. Het Team Parate Eenheid kwam eraan te pas om de man uit zijn woning te halen. Daarbij ging de man los op de politie. Hij schold de agenten onder meer uit voor ‘stelletje kankerlijers’ en ‘vuile vieze kankerhonden’. Daarnaast zou hij vijf hoofdagenten hebben bedreigd door te roepen “ik maak jullie allemaal dood”, “ik maak jullie kapot” en “jullie gaan er allemaal aan”. De agenten wisten de man, die zich verzette bij zijn arrestatie,  uiteindelijk in de boeien te slaan en af te voeren. Maar niet nadat er door één van de agenten een waarschuwingsschot werd gelost.

De verdachte verklaarde in de rechtbank dat hij dacht dat het een grap was van vrienden of dat er sprake was van een bende, zo tekent het Algemeen Dagblad op in dit artikel.

Geen wapen gevonden
Na de aanhouding van de man, werd er in de woning en de auto gezocht naar een vuurwapen. Dit wapen werd nergens aangetroffen. Wel werd er in de auto van de man 40,4 gram amfetamine gevonden.

Stalen pijp
De verdachte vertoont al vele jaren opvliegend en agressief gedrag. Op 10 november 2020 resulteerde dat in een aangifte. Nabij de plaats Wijngaarden ontstond namelijk ook al een verkeersruzie. Volgens het slachtoffer daar, maakte de Alblasserdammer schietgebaren naar hem. Ook zou de verdachte met een stalen buis de auto van het slachtoffer hebben vernield. Daarnaast zou er zijn gedreigd met de woorden: “Als je zoiets nog een keer doet of ik kom je tegen dan sla ik je auto kapot en jou erbij.”

Uitspraak
Wat justitie betrof zou de man behalve een taakstraf ook een voorwaardelijke gevangenisstraf krijgen, maar de politierechter vond dit te gortig en hield het bij een taakstraf van 200 uur, waarvan de helft voorwaardelijk. De slachtoffers moet hij in het totaal zo’n 1200 euro geven als schadevergoeding. Met de opgelegde straf hoopt de politierechter dat de dertiger vanaf nu zijn leven gaat beteren en niet blijft zeggen dat hij er door zijn ADHD allemaal niets aan kan doen.

De verdachte en het Openbaar Ministerie hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan. Als zij dit niet doen, is het vonnis definitief.