ALBLASSERDAM – Kinderen hebben deze week een illegale vuurwerkopslagplaats ontdekt, direct naast gezondheidscentrum Dok11, langs de Parallelweg in Alblasserdam. In een houten schuurtje lag 21 kilo zwaar en illegaal vuurwerk. Er lagen onder meer mortierbommen (shells) en potten opgeslagen. Mortierbommen, waarvan er volgens de kinderen zeker tien lagen, vallen onder het gevaarlijkste en zwaarste soort vuurwerk dat gebruikt wordt. Om deze reden vallen shells onder de noemer professioneel vuurwerk en mogen ze alleen worden gebruikt in vuurwerkshows door professionals.

De kinderen die het vuurwerk aantroffen, vertelden dit vrijdag aan hun ouders. Eén van de ouders schrok hier van, zeker omdat de spullen lagen opgeslagen naast het gezondheidscentrum en de apotheek en belde de politie. In eerste instantie verwees de centralist de meldster door naar de gemeente Alblasserdam. Later belde de Alblasserdamse nog een keer, omdat zij er niet gerust op was. Daarna is er alsnog een melding opgenomen. Vrijdagavond werd door de politie een professioneel vuurwerkopruimbedrijf ingeschakeld om het vuurwerk af te voeren. Dat is inmiddels gebeurd.

Het pand en het schuurtje naast Dok11 werden vroeger gebruikt door de kinderopvang. Het staat nu al jaren leeg. Aanvankelijk was het de bedoeling dat bij Dok12 (werknaam) een gebouw te ontwikkelen met daarin zorgfunctie en twaalf koopappartementen. Deze plannen zijn gestopt en de organisaties die naast Dok11 zouden komen, worden binnenkort gehuisvest in de oude bibliotheek aan het Wilgenplein.

De politie heeft de kinderen verzocht niet meer op het terrein naast Dok11 te komen. In het schuurtje lagen zaterdagochtend alleen nog alle verpakkingen waar het vuurwerk in heeft gezeten, zoals dozen en zakken.

Van wie het vuurwerk is, is onbekend. De politie laat weten nog niemand te hebben aangehouden.