ALBLASSERDAM – Ruim 160 vrijwilligers zijn zaterdag 20 maart 2021 op pad geweest om zwerfvuil op te ruimen in Alblasserdam. De actie werd voor de achtste keer gehouden en viel tegelijk met de Landelijk Opschoondag 2021. Bij het afval zaten opvallend veel mondkapjes, melden de deelnemers. “Het is echt het nieuwe afval. Ze liggen bij parkeerplaatsen, bushaltes en winkels,” vertelt organisator Peter van der Spoel.

De organisator kijkt terug op een succesvolle schoonmaakdag. Van der Spoel: “Er is weer overal in Alblasserdam opgeruimd. Zelfs tot op de Rapenburg bij de Hoogendijk aan toe. Het was een pittige klus, want de opruimspullen moesten vooraf naar zestig adressen worden gebracht en moesten later ook weer worden opgehaald, maar het was het weer dubben en dwars waard.”

Peter van der Spoel ruimt buiten de geplande opruimacties om, ook vaak afval in het dorp op. Hij constateert dat steeds meer mensen hetzelfde doen in Alblasserdam. “Ik ken inmiddels zeker 30 mensen die dat doen. Daarbij doet de gemeente ook ontzettend veel om het zwerfafval wekelijks op te ruimen. Als je dan ziet wat er ondanks dus de inzet van vele mensen toch steeds weer ligt, dan kan ik alleen maar concluderen dat er steeds meer afval op straat wordt gegooid. Ik ga dat met deze actie niet oplossen, maar ben wel erg blij dat er ook veel mensen zijn die net als ik, zich ertegen verzetten en blijven opruimen.”

De opruimacties in het dorp kunnen iedere keer weer rekenen op de volle ondersteuning van de McDonald’s. Dick Bovekerk, Franchisenemer van de McDonald’s restaurants in Alblasserdam en Hardinxveld vertelt: “We doen er met onze restaurants iedere dag zoveel mogelijk aan om het gasten makkelijk te maken afval op te ruimen. En meerdere keren per dag ruimen onze medewerkers de omgeving op, niet alleen het McDonald’s-terrein, maar ook ruim daarbuiten. Toch belandt er nog steeds afval op straat. In Alblasserdam heeft McDonald’s al enkele jaren een nauwe samenwerking met ‘Alblasserdam Schoon’ van initiatiefnemer Peter van der Spoel. Van der Spoel is begonnen met opruimacties in eigen omgeving en dit is steeds groter geworden.”

Na afloop was er voor iedere schoonmaker in Alblasserdam een productbon van de McDonald’s. Verder werden er bloemen van de supermarkt en een cadeaukaart en chocolade ei van de bakker verloot onder de deelnemers. De winnaars zijn te vinden op de website van Alblasserdam Schoon.