ALBLASSERDAM – De ventilatie van klaslokalen op diverse Alblasserdamse basisscholen laat te wensen over. Bij sommige scholen moeten vaak ramen en deuren open gezet worden, om nog net te voldoen aan de gestelde normen. De meeste scholen willen hun ventilatiesystemen verbeteren, maar hebben hiervoor onvoldoende financiële middelen. Om de luchtkwaliteit te verbeteren hadden twee scholen subsidie aangevraagd, deze verzoeken zijn afgewezen, zo blijkt uit een raadsinformatiebrief aan de gemeenteraad van Alblasserdam.

360 miljoen subsidie
Als gevolg van de coronacrisis worden scholen op dit moment geconfronteerd met allerlei vragen, zoals over de kwaliteit van ventilatie in de gebouwen. Goede ventilatie is van belang als het gaat om de gezondheid van leerlingen en personeel. Het Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen (LCVS) heeft in september 2020 onderzoek gedaan naar de ventilatie op scholen. het LCVS heeft hierbij beoordeeld op basis van het bouwbesluit bestaande bouw uit 2012 en aanvullende wet- en regelgeving (Arbo regelgeving). Uit het onderzoek van het LCVS kon worden geconcludeerd dat 11% van de onderzochte schoolgebouwen niet voldoet aan de normen van het bouwbesluit. Als gevolg daarvan heeft de minister 360 miljoen euro beschikbaar gesteld om het binnenklimaat op scholen te verbeteren. Uit deze rijksbijdrage kan 30% van de kosten gefinancierd worden. De overige 70% financiering moet komen van de eigenaren van de schoolgebouwen, waarbij wordt aanbevolen om te komen tot cofinanciering tussen gemeente en scholen. De portefeuillehouder onderwijs heeft in het OOGO aan de schoolbesturen aangegeven geen financiële ruimte te zien voor cofinanciering.

Twee scholen
Op 30 november 2020 is de subsidieregeling gepubliceerd. Hieruit blijkt dat gemeenten de subsidie voor de scholen moeten aanvragen. De regeling is geopend op 4 januari 2021. Op dat moment kwam de eerste 160 miljoen euro beschikbaar. Twee Alblasserdamse scholen hebben een aanvraag gedaan: School met de Bijbel Het Kompas en Ds. Joannes Beukelmanschool locatie Weversstraat. Recent is duidelijk geworden dat beide aanvragen zijn afgewezen. De aanvraag van het Kompas is afgewezen, doordat het Kompas in eerste instantie aangaf geen energiebewakings- en registratiesysteem (EBS) te gaan plaatsen. Hierdoor voldeed de aanvraag niet aan de voorwaarden. Inmiddels is er voor het Kompas een nieuwe aanvraag ingediend waarin wordt aangegeven dat er wel een EBS zal worden geplaatst als de subsidie wordt gehonoreerd. De aanvraag van de Beukelmanschool is afgewezen, doordat de Beukelmanschool slechts in een aantal lokalen verbeteringen wilde doorvoeren en niet in alle lokalen. Hierdoor werden de gevraagde eisen aan luchtverversingscapaciteit niet gehaald. Aangezien het doorvoeren van verbeteringen in alle lokalen een te grote financiële investering vergt, is er geen nieuwe subsidieaanvraag door de Beukelmanschool locatie Weversstraat ingediend.

Scholen onderzocht
In de afgelopen periode hebben de schoolbesturen hun schoolgebouwen laten onderzoeken. Hieronder wordt per school weergegeven wat de uitkomsten van het onderzoek zijn. Daarnaast wordt per school aangegeven of en hoe de scholen het binnenklimaat zouden willen verbeteren.

Ds. Joannes Beukelmanschool locatie Rembrandtlaan
In 2015 werd het nieuwe gebouw aan de Rembrandtlaan betrokken. Er kwamen toen behoorlijk wat klachten, zoals hoofdpijnklachten (vooral in de zomer). Elk lokaal is voorzien van een CO2-meter. Deze CO2-meters lieten zien dat, vooral bij de bovenbouwgroepen, het CO2-gehalte, afhankelijk van de groepsgrootte en tijdstip, hoge waarden registreerde. Dit komt, omdat de natuurlijke luchttoevoer, die plaatsvindt via de gevelroosters, niet goed werkt. Met later aangebrachte airco’s en optimalisering van de mechanische afzuiging, is geprobeerd hier verbetering in aan te brengen. Naast dit systeem wordt er in het gebouw op een natuurlijke manier geventileerd door de ramen te openen. Hierdoor voldoet de school net aan de minimale vereisten van het bouwbesluit, maar dit zijn wel kleine ramen. Zeker gezien COVID-19 wordt tegenwoordig ook de klassendeur regelmatig geopend om het binnenklimaat te verbeteren. Vooral op de eerste en tweede verdieping is verbetering gewenst, zeker als in de zomer warmte ook een rol speelt. De verbetering kan plaatsvinden door te investeren in de ventilatie-installatie en door een nieuwe luchtbehandelingsinstallatie inclusief koeling aan te brengen, maar dit laatste is vanwege de kosten niet reëel.

Ds. Joannes Beukelmanschool locatie Weversstraat
Het gebouw is gedeeltelijk voorzien van mechanische ventilatie. Deze bevindt zich in 4 van de 10 klaslokalen en is CO-2 aangestuurd. Dit zijn de lokalen van de bovenbouwgroepen. Deze groepen zijn immers vaak langer achter elkaar in het lokaal aanwezig, waardoor natuurlijke ventilatie (via het openen van de ramen en deuren) een minder wenselijke optie is gezien geluiden van buitenaf en het risico op tocht. In de andere lokalen is geen mechanisch ventilatiesysteem aanwezig en wordt op een natuurlijke manier geventileerd: via het veel openen van de ramen en deuren. Er wordt voldaan aan de minimale vereisten van het bouwbesluit, maar verbetering is wenselijk. De ventilatie zou kunnen worden verbeterd als in elk lokaal een mechanisch ventilatiesysteem incl. koeling wordt aangebracht. Dit vergt echter een forse investering. Het is de vraag of het financieel verantwoord is de kosten te nemen, aangezien de school over tien jaar in het IHP op de nominatie staat voor renovatie of nieuwbouw.

De Twijn
In september 2019 is gestart met de nieuwbouw van de Twijn aan de Parallelweg te Alblasserdam. Logischerwijs voldoet de Twijn vanwege de nieuwbouw aan het nu geldende bouwbesluit.

De Schalm
De ventilatietoevoervoorziening wordt bij basisschool de Schalm geregeld via ventilatieroosters en door de draaikiepramen op de kiepstand te zetten. Hiermee voldoet het gebouw aan het bouwbesluit. Bij twee lokalen wordt de lucht via mechanische ventilatie (CO2-installatie) afgevoerd, bij de rest van de lokalen via natuurlijke luchtafvoer. In principe voldoet het gebouw aan het bouwbesluit, maar wel door veel de ramen te openen. In de winter is dat niet wenselijk. Het zou wenselijker zijn om in elk lokaal een CO2-installatie te plaatsen voor de luchtafvoer. Echter, de Schalm staat op de nominatie om over enkele jaren vernieuwing te ondergaan. Het plaatsen van een CO2-installatie in alle overige lokalen vraagt een investering van minimaal 178.000 euro incl. BTW. Gezien de toekomst van dit gebouw worden deze kosten als niet verantwoord gezien door het schoolbestuur.

Het Kompas
In het schoolgebouw zijn ventilatieroosters aanwezig voor de ventilatietoevoer. Voor de afvoer is in een aantal lokalen een mechanisch ventilatiesysteem aangebracht. In de rest van de lokalen wordt op een natuurlijke manier geventileerd via te openen ramen. Door de ventilatieroosters en door veel en lang de ramen te openen wordt hiermee voldaan aan het bouwbesluit, met uitzondering van één lokaal. Het Kompas zou graag een decentraal ventilatiesysteem in dit lokaal plaatsen. Het Kompas zou graag alle lokalen voorzien van een goed ventilatiesysteem. Dit vergt echter een forse investering. Aangezien Het Kompas, conform het vastgestelde IHP, over 5 jaar in aanmerking komt voor renovatie/nieuwbouw, is besloten om op dat moment de lokalen te voorzien van een ventilatiesysteem.

’t Nokkenwiel Boerenpad
De ventilatie toevoervoorziening bij ’t Nokkenwiel Boerenpad voldoet aan het bouwbesluit. De ventilatie-afvoervoorziening wordt in sommige ruimten geregeld via mechanische ventilatie en sommige via te openen ramen. Verbetering is mogelijk, maar aangezien ’t Nokkenwiel Boerenpad een ouder gebouw is kan alleen met grote investeringen de ventilatie worden geoptimaliseerd. Aangezien deze locatie als eerste op de rol staat voor nieuwbouw/renovatie (conform het vastgestelde IHP) is het niet rendabel deze investeringen op dit moment te doen.

’t Nokkenwiel Maasplein
De ventilatietoevoervoorziening van ’t Nokkenwiel Maasplein voldoet aan het bouwbesluit. De ventilatieafvoer gebeurt via mechanische ventilatie en door de ramen te openen. De mechanische ventilatie werkt alleen niet optimaal, waardoor hier niet wordt voldaan aan het bouwbesluit. Dit kan worden opgelost: de installaties moeten op een juiste manier worden ingeregeld. Woonkracht10 (eigenaar van het gebouw) is in overleg met het schoolbestuur om dit in te regelen.

Het Palet
De ventilatietoevoer wordt bij Het Palet geregeld via mechanische toevoervoorzieningen. De afvoer vindt plaats via mechanische afvoervoorzieningen en door te openen ramen. Ook hier wordt niet voldaan aan het bouwbesluit, doordat de ventilatiecapaciteiten te laag zijn. De ventilatievoorzieningen moeten (net als bij het Maasplein) opnieuw worden ingeregeld. Het schoolbestuur is hierover in overleg met Woonkracht10 om er voor te zorgen dat de ventilatie op orde komt en blijft.

Deel dit bericht via...