ALBLASSERDAM – De Yunus Emre moskee aan de Anjerstraat in Alblasserdam gaat vanaf 9 april 2021 iedere vrijdag een gebedsoproep in het openbaar doen. De ingezongen ‘azan’ zal dan, in het Arabisch, door een luidspreker bij de moskee gaan klinken. De oproep start met een belijdenis dat Allah de grootste is (āllahu ākbar). Vervolgens wordt gesteld dat Mohammed Gods boodschapper is. Daarna wordt er opgeroepen om naar het gebed te komen. De moskee benadrukt dat ze zich zal houden aan de geldende geluidsnormen. “Je kunt het vergelijken met de kerkklok,” vertelt Orhan Yilmaz, voorzitter van de moskee.

Buren en kerken ingelicht
Voorzitter Yilmaz heeft in de afgelopen periode de buren van de moskee en de kerken in Alblasserdam een brief gestuurd, met daarin een toelichting op het plan de ‘azan’ via een luidspreker in de wijk ten gehore te brengen. Yilmaz: “Als moskeebestuur hebben we ons bezig gehouden met het verzoek van de moslimgemeenschap van Alblasserdam om de gebedsoproep, ook wel de ‘azan’ genoemd, van vrijdagmiddag in het openbaar te doen. Deze oproep wordt normaliter binnen onze moskee gedaan. Sinds enkele jaren wordt dit nu in veel moskeeën in verschillende gemeenten binnen Nederland in het openbaar gedaan. Dat zal bij ons via een opname door de luidspreker gaan. We zullen iets uitkiezen dat mooi is ingezongen.”

Draagvlak
Naar aanleiding van het verzoek heeft het moskeebestuur gekeken naar het juridisch en maatschappelijk draagvlak van het idee om de gebedsoproep in het openbaar te gaan doen. “We hebben contact gehad met het college van burgemeester en wethouders. Van het college kregen we te horen dat er geen bezwaren zijn voor een oproep, mits het binnen het gestelde geluidsniveau uit de APV van Alblasserdam is. Verder heeft het college ons geadviseerd om onze buren op de hoogte te stellen van ons voornemen, zodat ze in april niet ineens hiermee worden verrast. Dat hebben we inmiddels gedaan,” vertelt Yilmaz.

 

Ramadan van start
Daar waar in het verleden vooral Turkse moslims naar de Alblasserdamse moskee kwamen, komen er tegenwoordig ook moslims uit onder meer Irak, Syrië, en Marokko naar de moskee. Het vrijdaggebed is voor moslims erg belangrijk, vertelt Yilmaz. “De vrijdag is voor ons een heilige dag, zoals de zondag dat voor christenen is. Het is eigenlijk een soort feestdag. Dat is ook de reden dat we het gebed op die dag in het openbaar in Alblasserdam willen laten horen. De maand ramadan leek ons een goede maand om dit in te voeren.”

Maximaal 2 minuten
De azan wordt vanaf medio april bij de moskee in Alblasserdam ten gehore gebracht. Yilmaz legt uit: “Dit duurt maximaal twee minuten en gebeurt elke vrijdag aan het begin van de middag. De azan is een symbool van de islam, zoals een kerk een klok heeft. Het is een manier om mensen op te roepen tot gebed. In deze vreemde coronatijd bleek er meer behoefte te zijn aan de azan. De moslims vinden het fijn om te horen. We hopen dat er begrip is voor ons besluit en dat we elkaar met wederzijds respect kunnen behandelen.”

Wennen
Dat het Arabische gezang gevoelig kan liggen in de buurt, begrijpt Yilmaz: “Mensen zijn het nu niet gewend en zullen er dus even aan moeten wennen. Als zij vragen hebben hierover, zijn ze altijd welkom voor een gesprek en een kopje koffie.”

De azan klinkt ongeveer zo: