ALBLASSERDAM – In Zuid-Holland vond in 2020 de grootste stijging in autovandalisme plaats in de gemeente Alblasserdam. Het aantal vernielingen lag hier dit jaar op 7 per 1.000 auto’s, terwijl dit een jaar eerder nog op 4,4 lag. In totaal ging het in 2020 om 65 registraties. Dat meldt vergelijkingswebsite Independer in een persbericht op basis van politiecijfers. Alblasserdam staat hiermee op de tweede plek van meest beschadigde auto’s in Zuid-Holland. Alleen Rotterdam had in 2020 meer vernielingen dan Alblasserdam. Op de plekken drie en vier staan Den Haag en Schiedam.

Van alle Zuid-Hollandse gemeenten werden in Rotterdam – met 7,9 vernielingen per 1.000 auto’s – de meeste auto’s beschadigd. In totaal ging het om 1.855 auto’s. Dit is een stijging van 240 auto’s ten opzichte van het jaar ervoor. Na Rotterdam vonden in Zuid-Holland per 1.000 auto’s de meeste vernielingen plaats in Alblasserdam (7), Den Haag (6,9) en Schiedam (6,7).

De grote stijging in Alblasserdam heeft grotendeels te maken met een eenmansactie. Een man, die inmiddels psychische hulp krijgt, sloeg wekenlang ruiten stuk met een noodhamer. Aanleiding voor de vernielingen was een opeenstapeling van psychische problemen. De dader heeft bij de politie alles bekend en verteld. Hij vertelde eerder bereid te zijn alle schade die is ontstaan, te vergoeden.