ALBLASSERDAM – Jaap Lambinon uit Alblasserdam wordt donderdag 4 maart 2021 negentig jaar oud. De voormalig fietsenmaker is en was een bekende verschijning in het Damdorp. Een deel van Alblasserdam rijdt nog steeds op een fiets uit zijn winkel, inclusief meneer Lambinon zelf. Donderdag wordt zijn verjaardag gevierd. Een uitgebreid feest lukt, gezien de maatregelen rondom het coronavirus niet. Daarom roept zijn kleindochter Vera op om haar opa zoveel mogelijk kaarten te sturen.

De adresgegevens van de heer Lambinon zijn verkrijgbaar via info@alblasserdamsnieuws.nl.

Jaap Lambinon heeft het fietsenmakersvak geleerd bij zijn oom Henk Lambinon in de Kerkstraat. In het jaar 1957 is hij zelfstandig verder gegaan met verkoop en reparatie van fietsen, brommers en aanverwante artikelen. Zijn winkel was toen gevestigd aan de Polderstraat nummer 9a, voor velen nu bekend als het pand waar Korteland Watersport nu zit.  Er werden allerlei soorten benzine verkocht en ook voor butaan en propaan gasflessen kon je er terecht.

Winter
’s Winters werden er ook schaatsen en sleeën verkocht. Bij vorst was er voor hem weinig tijd om zelf op de schaats te staan, want dan was hij druk met het slijpen van schaatsen. Schaatsen was hem wel met de paplepel ingegeven. Zijn opa beheerde vroeger de ijstent bij de Kortlandse brug en zijn oma verzorgde de ‘koek en zopie’.

Philip de Koning
Voor wat meer ruimte verhuisde de fietsenwinkel in 1972 naar de Van Eesterensingel 129 (drogisterij van Zessen) en een paar jaar later schoof het één pand op naar nummer 131 (supermarkt De Spar). In 1996 is het bedrijf Brom-Fiets-Center J. Lambinon overgenomen door Philip de Koning.

De heer Lambinon trouwde met Hetty. Zij kregen drie kinderen en twee kleinkinderen.

Brandweerman
De Damdorper was brandweerman in hart en nieren. Hij rende vaak genoeg weg uit de zaak omdat de sirene/pieper ging. Dit kon, want monteur Wim Fiole nam dan de zaken waar. Op 57 jarige leeftijd moest hij  stoppen met de brandweer, maar is dan inmiddels wel al ruim 25 jaar lid van de brandweer. Hij is geridderd bij zijn afscheid door de burgemeester. Zijn betrokkenheid is niet verloren gegaan, want hij zingt nog steeds uit volle borst mee bij het Brandweermannen koor Zuid Holland Zuid.

Albanië
Inmiddels is de heer Lambinon zeer betrokken bij verschillende organisaties en goede doelen. Hij heeft Hulporganisatie Alblasserdam Help Albanië opgericht. Dit is inmiddels overgegaan naar Hulp voor Albanië, werkgroep Papendrecht. Waar veel werk verzet wordt met onder andere inzameling van kleding. Hij is vele malen naar Albanië geweest om daar ter plekke te helpen en baalt dat hij door corona niet meer kan gaan.

Niet achter de geraniums
Tevens zingt hij in het koor Inspire2live music wat zingt voor de bestrijding van kanker. Verder speelt hij jeu de boules en is hij vrijwilliger bij de voedselbank. Daarnaast maakt hij deel uit van de schoonmaakploeg van de Ontmoetingskerk en haalt hij vaak oud ijzer op voor het goede doel. De goedlachse Alblasserdammer staat altijd klaar om te helpen en zit dus met zijn 90 jaar nog lang niet achter de geraniums.

Update: Jaap Lambinon heeft 371 kaarten en via sociale media een paar honderd felicitaties ontvangen voor zijn verjaardag.