ALBLASSERDAM – Afgelopen week zijn achter de kassen van Jonker aan de Oost-Kinderdijk in Alblasserdam, aan de kant van het Park Huis te Kinderdijk, zes bomen illegaal gekapt. Voor de bomen was geen kapvergunning verstrekt. Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van de gemeente Alblasserdam hebben  ingegrepen en de kap stilgelegd. Projectontwikkelaar Jan Bouter, die in het gebied huizen wil laten bouwen, baalt van de situatie. “Het berust echt op een misverstand,” laat hij desgevraagd weten.

Bouter gaf opdracht om het gebied alvast wat op te schonen. “En ik wist niet dat ik hier een kapvergunning voor nodig had. Als je in het gebied vanaf de dijk naar beneden gaat, staan er coniferen, bramen en riet en dat is niet vergunningplichtig.  En aan de achterkant, waar ik nog nooit geweest was, stonden bomen die blijkbaar kapvergunningplichtig waren. Dit berust voor ons echt op een misverstand. Ik wil natuurlijk geen eigen ellende creëren in het gebied. Als ik het had geweten, had ik het nooit gedaan,” vertelt Bouter.

Eilandje
Een omwonende vertelde dat er ook een 55 centimeter dikke boom op gemeentegrond zou zijn gekapt, maar de projectontwikkelaar èn de gemeente Alblasserdam ontkennen dit. Bouter: “Dat gaat over de gekapte boom op het eilandje bij het park, maar het eilandje is ook van ons.”

Bouwplan
Binnen ongeveer 2,5 jaar staan, wat projectontwikkelaar Bogor betreft, langs de Oost-Kinderdijk in Alblasserdam 18 nieuwe woningen en 13 nieuwe appartementen op de plek waar nu de oude kassen van familie Jonker en het oude bedrijfspand en woningen van Baas Wooncentrum staan. Het woningbouwproject vindt plaats aan de rand van het Park Huis te Kinderdijk, dat onderdeel van de Groene Long van Alblasserdam is. De plannen liggen inmiddels ter inzage bij de gemeente. Later dit jaar zullen de plannen ter vaststelling naar de gemeenteraad gaan. Als alles meezit, kan er in de tweede helft van 2021 al begonnen worden met de start van de verkoop van de woningen, verwacht ontwikkelaar Bouter. “Daarna moeten we nog zeker anderhalf jaar bouwen. Het zou mooi zijn als de woningen en appartementen er in 2023 staan.”

De boom op het eilandje nabij Park Huis te Kinderdijk.

Geen vergunning
Een woordvoerster van de gemeente Alblasserdam laat weten dat er voor bomen dikker dan twintig centimeter op 1,30 meter hoogte een kapvergunning aangevraagd dient te worden. Dat is in dit geval niet gebeurd. “De boa’s hebben ingegrepen en de bomenkappers zijn vertrokken van de locatie. Alles bij elkaar zijn er ongeveer zes bomen gekapt die dikker zijn dan twintig centimeter.”

Gevolgen
Welke gevolgen dit heeft voor de projectontwikkelaar is nog niet duidelijk. “Dat onderzoeken we op dit moment. Zowel voor wat betreft het ontbreken van een kapvergunning als mogelijke overtredingen van de flora en faunawet,” aldus woordvoerster Annelies van den Dool van de gemeente Alblasserdam.