ALBLASSERDAM – De politie heeft twee jongens van 15 en 16 jaar oud uit Alblasserdam aangehouden op verdenking van het vernielen van de jongerenontmoetingsplek (JOP) aan de Rembrandtlaan in Alblasserdam. De JOP werd op 31 december 2020 in brand gestoken. De plastic ruit die in brand stond, zorgde voor flinke rookwolken. De brandweer kwam met spoed ter plaatse om het vuur te doven. De 16-jarige wordt verder verdacht van vernieling van de skatebaan op 6 januari 2021. “De jongens zijn verhoord en heengezonden met een dagvaarding voor de kinderrechter,” zo laat een woordvoerster van de politie woensdag 3 maart 2021 weten.

De JOP werd in maart 2017 officieel geopend en werd op verzoek van een aantal jongeren gerealiseerd, omdat volgens hen nergens een plek was om te ‘chillen’ in Alblasserdam. De realisatie van de JOP kostte toen 18.610 euro. Twee maanden na de opening werd de hangplek al in brand gestoken. Er ontstond onder meer schade aan de bankjes, de bestrating, het glas en de prullenbak. Tijdens de jaarwisseling 2017 / 2018 werd de ontmoetingsplek opnieuw vernield. Toen werd het dak opgeblazen met vuurwerk, de prullenbak verwoest door zwaar vuurwerk. Daarnaast werden de ‘hufterproof-ruiten’ kapot gemaakt. Tijdens de jaarwisseling van 2018/2019 werd de JOP opnieuw vernield. Onder meer een ruit werd opgeblazen met illegaal vuurwerk.

Burgemeester Jaap Paans sprak van ‘asociaal gedrag van jeugdige vandalen’. “Er is forse schade aan JOP. Daders en ouders doen er goed aan zich te melden. Politie heeft deze zaak in onderzoek. Van deze vernieling wordt aangifte gedaan. Voorkom een strafzaak, meld je als dader, neem je verantwoordelijkheid voor de schade,” aldus Paans.

Foto’s: Anton Hak, Annemieke Braat, Niek van de Wetering, Jesse de Boom, Gab, Debora van Dijk, Carmen Valk, Cor Hardenbol, Jaap Paans.