KINDERDIJK – De man die vrijdag 12 februari 2021 op het ijs bij Kinderdijk een hartstilstand kreeg, heeft het gered. De 67-jarige Alblasserdammer ligt nog op de IC in het ziekenhuis, maar maakt het naar omstandigheden goed. Behalve een paar zeer pijnlijke ribben van de reanimatie, lijkt de man geen gevolgschade over te houden aan de hartstilstand. De man schaatste vrijdag over het ijs van de boezem bij Kinderdijk en kreeg al schaatsend een hartstilstand.

Omstanders belden 112 en gingen ook direct zelf aan de slag met het verlenen van hulp. Er werd een AED gehaald bij museummolen Blokweer en er werd gestart met reanimeren. Eén van de helpers was Jasper Verolme, een medewerker van het Mediacentrum Defensie. Jasper vertelt: “Het was voor mij logisch om erop af te gaan. Eigenlijk aarzelde ik daar geen moment over. Ik voelde me zeker over mijn handelingen. Mede dankzij mijn collega’s van de Koninklijke Marechaussee die het ZHKH-protocol (militaire EHBO) er jaar in jaar uit bij ons indrillen. Door hen heb ik nu íets kunnen betekenen. Laten we dus nooit meer klagen over een herhalingsweek of cursus. Je ziet: het kan zomaar nodig zijn.”

Uitvallende telefoons
Behalve Jasper ware er nog veel meer mensen die te hulp schoten. Twee personen reanimeerden of hielpen daarbij, maar er waren ook omstanders die bijvoorbeeld een jas aanboden, kleden gingen halen, de AED gingen halen en 112 belden. Dat 112 bellen viel overigens nog tegen, meldt Jasper. Er werd uiteindelijk met drie verschillende telefoons gebeld, omdat de telefoons door de kou telkens uitvielen.

Door het ijs
Na aankomst van de hulpdiensten, hielpen diverse omstanders met het van het ijs halen van de schaatsers. Dat was nog niet eenvoudig. Omstanders en hulpverleners zakten aan de kant door het ijs, maar wisten meneer uiteindelijk toch op de kant te trekken. Eénmaal in de ambulance kreeg de Damdorper weer eigen hartslag en ademhaling. De zestiger werd met een ambulance met spoed naar het ziekenhuis in Dordrecht vervoerd. Daar verblijft hij nog steeds op de IC.

Eeuwig dankbaar
Vanaf de IC in Dordrecht laat de man weten ontzettend blij te zijn met alle hulp die hem is geboden. Hij is de mensen die hem reanimeerden of anderszins hebben geholpen ‘eeuwig dankbaar’. Hij zou graag iedereen persoonlijk bedanken, maar kan dat niet. Enerzijds omdat niet alle helpers bij hem bekend zijn en anderzijds omdat hij nog herstellende is. Komende week wordt de man geopereerd en krijgt hij een ‘starter’ in zijn lichaam geplaatst, die het hart op gang houdt, als het weer mis lijkt te gaan.

Identiteit
De hulpdiensten hadden in eerste instantie geen idee wie de man was. De man was alleen op pad en werd aangetroffen door omstanders. Bij hem werd geen identiteitsbewijs aangetroffen. Tijdens de rit naar het ziekenhuis werd de man door zijn vrouw gebeld. Ambulancepersoneel nam op en vertelde dat het mis was gegaan.

Informatie
In de afgelopen week kwamen veel vragen binnen over hoe het met de gereanimeerde schaatser ging. De helpers wilden graag weten of hun hulp nu heeft geholpen of dat de hulp niet het gewenste effect had gehad. Goede informatie was echter nauwelijks verkrijgbaar. In de politiesystemen was niets te vinden, omdat het een ‘medische zaak, zonder politiecomponent’ betrof, vertelde een politiewoordvoerster. Ook bij de ambulancedienst en het ziekenhuis kwam men niet verder, omdat het om ‘patiëntinformatie’ gaat en die mag niet gedeeld worden.

Contact met helpers
De hulpdiensten zijn in ieder geval blij dat zoveel mensen hebben geholpen in welke vorm dan ook. En meneer laat vanuit het ziekenhuis weten ontzettend blij te zijn met de hulp. Hij komt op termijn graag in contact met de mensen die hem hebben gereanimeerd of hebben geholpen. Nu is dat nog te vroeg, want de Alblasserdammer ligt nog op de IC en wordt nog geopereerd, maar over een aantal weken is het wel gewenst. Mensen die hebben geholpen en behoefte hebben aan contact, kunnen hiervoor contact opnemen met info@alblasserdamsnieuws.nl In een mail zullen dan, met toestemming, de gegevens uitgewisseld worden, zodat contact mogelijk wordt.