REGIO – De tweede en laatste grootschalige schaatsdag in de Alblasserwaard is zondag 14 februari 2021 aanmerkelijk rustiger verlopen dan die van een dag eerder. Dat vertelt Leo Roos, officier van dienst van ambulancedienst. “Daar waar we gisteren nog 35 keer met de ambulance op pad moesten, hebben we zondag ongeveer 10 mensen vervoerd. Deze slachtoffers hadden onder andere hoofdwonden, heupfracturen en armfracturen,” vertelt Roos.

Net als een dag eerder, werkten de hulpdiensten vanuit een actiecentrum in Bleskensgraaf met elkaar samen, om alles zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen op en bij het ijs in de regio.

De hotspots van de dagen waren vooral Kinderdijk en Alblasserdam. Daar waren, in vergelijking met de rest van de regio, de meeste mensen op de been en schaats. Naar mate de dag vorderde, werd de kwaliteit van het ijs minder. De temperatuur was boven het vriespunt. Bij Kinderdijk en Oud-Alblas zakten diverse schaatsers door het ijs. Zij wisten zelfstandig uit de wakken te komen. Verder waren er in Kinderdijk opvallend veel wandelende toeristen. Naar schatting de meesten kwamen niet uit de regio.

Leo Roos kijkt tevreden terug op de voorlopig laatste schaatsdag en vertelt: “Tegen de verwachting in, is het op het ijs best goed gegaan. Er stonden drie extra ambulances klaar.  Verder reed de brandweerquad van brandweer Hendrik-Ido-Ambacht bij Kinderdijk, met voorop iemand van de brandweer en achterop iemand van de ambulancedienst. We waren goed voorbereid. In ons geval is het: hoe minder zielen in de ambulance, hoe meer vreugd. Het was al met al voor veel mensen een mooie feestje. Veel mensen hebben van het ijs genoten en hebben geschaatst op één van de mooiste stukken ijs van Nederland.”

In de regio waren, exclusief de parkeerplaats van IHC in Kinderdijk, 5300 extra parkeerplekken gecreëerd. Automobilisten konden hierdoor onder meer hun voertuig kwijt in weilanden langs de schaatsroute. De Reddingsbrigade hielp en verzorgde met 50 vrijwilligers toezicht op slechte stukken ijs en kon, als dat nodig was, meteen hulp verlenen. Ook de EHBO van Sterrenburg stond, net als een dag eerder, klaar voor hulp.

Binnenkort zullen de hulpdiensten de situatie van de afgelopen week gaan evalueren. Daarbij wordt onder meer gekeken naar hoe in de toekomst wordt omgegaan met situaties, zoals deze week: dat er duizenden mensen naar de regio komen, terwijl er geen officiële Molentocht is en er dus ook geen officieel evenement is en er dus ook geen organisatie is waar met op kan terugvallen.

Deze foto is gemaakt door Ed van Peppen. Hij schrijft: “De Hooge Boezem van de Nederwaard in Kinderdijk. Jammer, aan al het moois, komt weer een eind. Er is hier tot vanavond 20.30u nog geschaatst.”