ALBLASSERDAM – Het was zondagochtend 14 februari 2021, tijdens de zonsopkomst, een opvallend gezicht in het Lammetjeswiel in Alblasserdam: een man die met een grote hamer een gat in het ijs hakt en vervolgens minutenlang in het ijskoude water gaat zitten. Het gaat om Henry C. Kortman.  De Alblasserdammer werkt actief aan zijn gezondheid en weerstand. De Alblasserdamse ‘iceman’ doet veel trainingen in de natuur en gaat meerdere keren per week te water.

Bijvoorbeeld om af te koelen na een ronde hardlopen, maar ook om te mediteren. De 44-jarige oud-marinier hoopt ook anderen te mogen inspireren. Hij benadrukt het belang van het goede voedsel dat de natuur geeft, goede ademhaling en de opbouw van natuurlijke weerstand.

Kortman adviseert mensen om niet ‘cold turkey’ te water te gaan, maar om het op te bouwen, door bijvoorbeeld te beginnen met koud afspoelen onder de douche.