KINDERDIJK – Een nog onbekende schaatser heeft vrijdag 12 februari, op het ijs van de boezem bij Kinderdijk een hartstilstand gekregen. Politie, brandweer en ambulances kwamen met spoed ter plaatse voor hulp. De locatie was voor de hulpdiensten lastig bereikbaar en ook de locatiebepaling was in eerste instantie niet eenvoudig. Omstanders boden eerste hulp en haalden een AED bij museummolen Blokweer.

De reanimatie werd daarna overgenomen door de politie en het ambulancepersoneel. Na verloop van tijd kreeg de man weer hartslag en ademhaling.

Omstanders en de hulpverleners hebben de man van het ijs gehaald. Daarbij moesten ze via de rietkraag de kant op. Omdat het ijs daar niet sterk genoeg was, liepen hulpverleners en omstanders natte voeten en benen op. Eén van de helpsters die tijdens het tillen door het ijs zakte, is door de politie thuisgebracht.

Omdat niet duidelijk was of de 4200 kilo zware ambulance bij Alblasserdam over een bruggetje zou kunnen, moesten de hulpdiensten enkele honderden meters achteruit rijden. Het aanwezige publiek was daarbij behulpzaam en gaf onder meer aanwijzingen tijdens het keren.

De gereanimeerde man is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. De hulpdiensten hebben nog geen idee wie de schaatser is. De man was alleen op pad en werd aangetroffen door omstanders. Bij hem werd geen identiteitsbewijs aangetroffen.