ALBLASSERDAM – De strijd om de kiezers is weer zichtbaar begonnen in het land. Ook in Alblasserdam is er, in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart, weer meer politieke activiteit in het dorp. Woensdag 10 februari 2021 zijn verspreid door het dorp grote verkiezingsborden neergezet. In het totaal zijn er twaalf borden, waar politieke partijen hun posters mogen plakken in Alblasserdam. Verder worden er diverse politieke activiteiten georganiseerd.

Zo maakt de PvdA in Alblasserdam melding van een ‘politiek cafe’ met een kamerlid en wethouder Arjan Kraijo. De partij schrijft: “De PvdA afdeling Alblasserdam organiseert op maandagavond 15 februari 2021 een digitaal politiek café (via MS Teams) met Henk Nijboer. Onderwerp van gesprek: sociale woningbouw. De Groninger Henk Nijboer is voor de PvdA lid van de Tweede Kamer en woordvoerder wonen, volkshuisvesting en gaswinning en staat bij de komende verkiezingen op plaats vier van de verkiezingslijst. Arjan Kraijo (CDA), wethouder voor (o.a.) wonen in de Gemeente Alblasserdam zal met Henk Nijboer in gesprek gaan. Het digitaal politiek café is toegankelijk voor een iedereen met belangstelling heeft voor wonen in onze regio. Meld je aan bij [email protected] en je krijgt een link voor deelname aan de digitale (MS Teams) bijeenkomst.”

De SGP maakt melding van een regionaal digitaal SGP-debat rond Tweede Kamerverkiezingen.

De partij meldt: ” Op Deo Volente dinsdag 23 februari wordt er een regionaal digitaal debat gehouden met kandidaten uit de Drechtstedenregio. Ook het huidige Tweede Kamerlid Chris Stoffer en kandidaat Kamerlid André Flach zullen het woord voeren. Een groot aantal SGP-afdelingen uit de regio organiseert dit debat. Centraal op deze avond staat het thema gezin. Het uitgangspunt van deze partij is dat gezinnen de ruggengraat van een goede samenleving vormen en dat het gezin stabiliteit, structuur en vertrouwen moet geven. Dit thema zal voor het voetlicht worden gebracht door korte inleidingen van de politici. Daarnaast zullen ook de regionale SGP-kandidaten Joost Veldman uit Dordrecht en Rick van de Waerdt uit Ridderkerk het woord voeren. Zij staan respectievelijk op plaats achttien en dertig van de kandidatenlijst.

Interactief
Deze online avond zal niet alleen bestaan uit bijdrages van kandidaat Kamerleden. Er is een online quiz en een gesprek, dat onder leiding staat van Erik van Hartingsveldt. Daarnaast zullen de regionale SGP-jongeren zorgen voor een verrassende bijdrage. Deze avond zal worden afgesloten door ds. W.A. Zondag predikant te Dordrecht. Dit online debat zal plaatsvinden op dinsdag 23 februari 2021 en zal starten om 19:30. Er zal gebruikt worden gemaakt van een livestream via het YouTube kanaal van de SGP Hendrik-Ido-Ambacht.”

Klokradio
Klokradio laat in een persbericht weten dat er diverse debatten plaats gaan vinden. Het bericht van Klokradio luidt:

Verkiezingsdebatten op Klokradio
Vanaf 15 februari besteedt de lokale omroep Klokradio op de maandagavonden aandacht aan de komende Tweede Kamer verkiezingen. Dit gebeurt in het politieke programma De Wandelgang, live van 21.00 tot 22.00 uur.

De grootste acht landelijke partijen in Alblasserdam-Molenlanden zijn door de redactie voor deze debatten uitgenodigd. Op de PVV na hebben alle partijen de uitnodiging aanvaard en gaan straks in tweetallen met elkaar in discussie. Hiervoor hebben ze een vertegenwoordiger uit de regio aangewezen; enkele van hen staan op de landelijke kieslijsten. De regionale band van deze politici geeft de mogelijkheid om de landelijke onderwerpen ook naar de uitdagingen van deze streek te vertalen.

De partijen krijgen eerst alle gelegenheid om hun politieke speerpunten uiteen te zetten, dit vanuit het eigen verkiezingsprogramma. Hoe denkt men over woningbouw, zorg, energietransitie, veiligheid, belastingen, enzovoorts? Daarna gaan de deelnemers debatteren over een tweetal thema’s, waarvan ze ieder er zelf één hebben ingebracht. Het doel is de luisteraars goed te informeren over de standpunten van de verschillende partijen, zodat straks in het stemhokje een gedegen keuze kan worden gemaakt.

De aftrap is op maandag 15 februari met de SP. Hiervoor komt Lies van Aelst uit Gorinchem naar de studio. Door het afhaken van de PVV is er geen debattegenstander, vandaar het deels een persoonlijk gesprek wordt met mevrouw Van Aelst die tevens SP-fractieleider is in de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

Vervolgens komen aan bod op 22 februari Frank Meerkerk (CDA / Molenlanden) en Frans de Munnik (PvdA / Gorinchem). Een week later op 1 maart volgen Bert Snoek (VVD / Molenlanden) en Sanne Zijlstra (CU / Molenlanden). De debatreeks wordt vlak voor de verkiezingen afgesloten op 8 maart met André Flach (SGP / H-I-Ambacht) en Ramon Pardo-Kruidenier (D66 / Alblasserdam).

Geïnteresseerden die niet in de gelegenheid zijn de live-debatten te volgen, kunnen het daarna altijd nog terugluisteren via Uitzending Gemist op de Klokradio website.