ALBLASSERDAM – De ijsbaan van de Alblasserdamse ijsclub (AYC) aan het Kortland in Alblasserdam is onder water gezet. Zaterdag 6 februari 2021 bereikte het water het juiste niveau. Het wachten is nu op Koning Winter. Want hoewel de vooruitzichten voor een bevroren ijsbaan gunstig zijn, blijft het afwachten hoe het weer zich ontwikkelt. En al is er nog geen millimeter ijs op de 15.000 vierkante meter grote ijsbaan te vinden, er wordt bij de ijsclub wel al voorzichtig rekening gehouden met een opening halverwege de komende week.

“Als we krijgen, wat de weermensen beloven, zou dat zomaar kunnen, maar het kan ook zijn dat we niets krijgen,” vertelt activiteitencommissaris Hillebrand Beärda van de AYC.

Weersafhankelijk
Beärda heeft jarenlange ervaring bij de ijsbaan in Alblasserdam en ook als voorzitter van de stichting schaatsmolentochten Alblasserwaard. Hij weet intussen hoe alles afhangt van de ontwikkelingen van het weer, maar ook van een goede voorbereiding. “Als er eerst één paar centimeter water opvriest en er valt daarna een pak sneeuw overheen, zonder dat we dit kunnen wegvegen, dan houdt het allemaal op,” vertelt Beärda.

Voorbereidingen
Zodra er kans is op ijs op de ijsbaan in Alblasserdam, starten de vrijwilligers van de AYC met de voorbereidingen. En dat is dit jaar niet anders, maar toch ook weer wel. De baan is onder water gezet, de veegmachine is nagekeken en de banden van de machine zijn opgepompt, de verlichting op de baan is gecontroleerd, maar er is dit jaar meer: maatregelen rondom het coronavirus. En dat heeft voor de club heel wat voeten in aarde. Aan alles moet worden gedacht. Hoeveel mensen mogen tegelijk op de baan? Hoe mogen ze naar binnen en hoe naar buiten? Kunnen mensen naar het toilet? Wie zit er op toe dat men anderhalve meter afstand van elkaar houdt? Mogen ook niet-leden de baan op?

Tijdvakken van 2 uur
In de afgelopen periode is daar vele uren lang uitgebreid over nagedacht en gesproken. Ook de gemeente Alblasserdam is hierbij betrokken geweest voor de afstemming. Het resultaat is er: een concept-draaiboek; dat binnenkort ook nog voorgelegd zal worden aan burgemeester Jaap Paans De ijsclub hoopt te gaan werken met tijdvakken van twee uur. Per tijdvak zijn 500 leden welkom. In tegenstelling tot andere jaren is de baan alleen geopend voor leden van de ijsclub. Wie nog geen lid is, kan dat snel alsnog worden. Zoals het er nu naar uitziet, start, zodra het ijs sterk genoeg is, het eerste tijdvak om 10.00 uur in de ochtend en is het laatste tijdvak van 18.00 tot 20.00 uur.

Digitaal inschrijven
Hillebrand Beärda legt uit hoe alles in zijn werk gaat: “Om in een tijdvak te kunnen schaatsen moet het je je digitaal aanmelden. Aanmelden gaat via een button die geplaatst is op www.alblasserdamse-ijsclub.nl.  Aanmelden kost 25 eurocent. Deze bijdrage gaat naar de KNSB als vergoeding voor het gebruik van het digitale programma. Wie zich heeft aangemeld ontvang een code. Deze code is bij de entree van de club te scannen. Dit kan gewoon vanaf de smartphone. Bij de ingang staat ook een bord met drie gezondheidsvragen in verband met het coronavirus. Als een bezoeker één van de vragen met ‘ja’ kan beantwoorden, is entree niet toegestaan.”

Banken
Schaatsers worden verzocht niet voor het tijdstip van aanvang van het tijdvak bij de baan te zijn. Op tijd, of iets later is uitstekend. Wegens zeer beperkte parkeerruimte wordt iedereen verzocht lopend naar de baan te komen. Langs de rand van de baan zijn banken (niet op de kruisen zitten), matten en pionnen geplaatst op anderhalve meter afstand. Bij deze aanduidingen moeten de schaatsen onder gebonden worden. Op de baan wordt anderhalve meter afstand gehouden. Aan het einde van het tijdvak worden schaatsers verzocht de baan te verlaten. Iedereen wordt verzocht hier onmiddellijk gevolg aan te geven.

Geen kantine en toilet
De kantine is gesloten. Er is geen toiletgebruik mogelijk. Niet schaatsers worden verzocht bij de ijsbaan weg te blijven.

Lid worden
Lid worden kan door 17,50 euro over te maken naar rekeningnummer NL 11 SNSB 0978 342 445 tnv penningmeester AYC , onder vermelding van naam en adres. Ook moet het aanmeldingsformulier gedownload en ingevuld worden. Vervolgens kan ingeschreven worden voor een tijdvak. Bij de entree moet de qr code gescand worden en het aanmeldingsformulier ingeleverd worden. Het lid worden gaat niet per persoon, maar per gezin. Er zijn inmiddels al zo’n 1100 gezinnen lid van de club.