ALBLASSERDAM – Vanaf 2008 is een definitief energielabel verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur van een woning. Ongeveer veertig procent van de woningen in Alblasserdam heeft inmiddels zo’n energielabel. Daarvan beschikt 57,9% over een “groen” label (A, B of C). Dat is minder dan het landelijke gemiddelde van 70%. Precies 312 woningen (9%) hebben het meest onzuinige energielabel G, landelijk gezien is dat 4%. Daarmee hebben woningen in Alblasserdam een relatief hoog energieverbruik. Dat meldt het bedrijf Energielabelprijzen.nl in een persbericht, naar aanleiding van een analyse van de gegevens van Klimaatmonitor Nederland.
Op dit moment heeft 57,9% van de woningen in Alblasserdam een groen energielabel. Dat betekent dat deze woningen beschikken over een label A, B of C. Deze woningen hebben een redelijk tot zeer laag energieverbruik dankzij een zuinige HR-ketel, goede isolatie en eventueel zonnepanelen. 838 woningen (24,2%) hebben zelfs het meest zuinige energielabel A, landelijk is dat 24%. Het meest voorkomende energielabel in Alblasserdam is label A (en A+ ++).

Hoe zijn de energielabels verdeeld in Alblasserdam?
838 woningen (24,2%) hebben energielabel A: zeer laag energieverbruik
459 woningen (13,3%) hebben energielabel B: laag energieverbruik
708 woningen (20,5%) hebben energielabel C: redelijk laag energieverbruik
649 woningen (18,7%) hebben energielabel D: gemiddeld energieverbruik
322 woningen (9,3%) hebben energielabel E: redelijk hoog energieverbruik
174 woningen (5,0%) hebben energielabel F: hoog energieverbruik
312 woningen (9%) hebben energielabel G: zeer hoog energieverbruik

Wat is het energielabel?
Vanaf 2008 is het definitief energielabel verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur van een woning. Per 1 januari 2021 is de methode waarop het energielabel bepaald wordt gewijzigd. Dit houdt in dat woningeigenaren vanaf dit jaar een afspraak moeten maken met een energieadviseur. Deze deskundige komt thuis langs, neemt de woning op en berekent hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning en hoeveel van deze energie uit duurzame bronnen komt. Vervolgens wordt het energielabel vastgesteld en definitief geregistreerd. Het energielabel is 10 jaar geldig vanaf de registratiedatum.