ALBLASSERDAM – Alblasserdam lijkt de daling te hebben ingezet als het gaat om het aantal coronabesmettingen in het dorp. In het afgelopen kwartaal werden honderden Damdorpers positief getest op het virus covid-19; soms wel met 30 tot 35 mensen per dag. Daarmee stond Alblasserdam vaak hoog in de top-zoveel-lijstjes met coronabesmettingen in het land. Daar lijkt nu een einde aan te zijn gekomen. Dinsdag werd slechts één Alblasserdammer positief getest en woensdag waren dat er twee. Burgemeester Jaap Paans spreekt van een ‘lichtpuntje’. Hij ziet zijn dorp ‘richting betere tijden bewegen’.

Burgemeester Paans vertelde tijdens de raadsvergadering van dinsdag 26 januari: “Alblasserdam heeft de gelukkige omstandigheid dat de aangroei van het aantal besmettingen gelukkig meevalt, ten opzichte van omliggende gemeenten. In de grotere regio Rotterdam neemt Alblasserdam de derde positie onderaan in, na Brielle en Oostvoorne en in onze regio Zuid-Holland Zuid heeft Alblasserdam in absolute zin het minst aantal geregistreerde besmettingen.”

Paans roept de Alblasserdammers op dit vol te houden en met elkaar de rust te bewaren.

Sinds maart 2020 zijn ongeveer 1500 Alblasserdammers positief getest op het coronavirus. Bij het grootste deel van hen is de ziekte relatief mild verlopen. 23 mensen hadden ernstigere klachten en moesten opgenomen worden in het ziekenhuis. Van de 1500 besmette Alblasserdammers, zijn er 17 personen overleden. Een aantal van hen áán corona; een aantal mèt corona.