ALBLASSERDAM – De politie heeft zaterdag 23 januari 2021 twee mannen aangehouden op verdenking van computervredebreuk. Eén van hen is een 23-jarige man uit Alblasserdam, meldt de politie. De mannen worden verdacht van het te koop aanbieden van persoonsgegevens uit de systemen die de GGD gebruikt voor de Covid-19-testen. Op vrijdag 22 januari kregen politie en OM meldingen van de GGD en journalist Daniël Verlaan van RTL dat er op Telegram persoonsgegevens uit een GGD-systemen te koop zouden worden aangeboden. Hierop startte het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland direct een onderzoek.

Dit onderzoek leidde al snel naar twee medewerkers van het callcenter van de GGD. De politie spoorde ze direct op. De verdachten bevonden zich zaterdagavond beiden in Amsterdam, waar ze zijn aangehouden en overgebracht naar een cel. Het gaat om een 21-jarige man uit Heiloo en een 23-jarige man uit Alblasserdam. De woningen van de mannen werden doorzocht; computers zijn in beslag genomen.

De politie laat weten: “Het stelen en verkopen of doorverkopen van persoonsgegevens is een ernstig misdrijf. Politie en Openbaar Ministerie zitten hier bovenop. In deze zaak zijn binnen 24 uur twee mensen aangehouden. Meer aanhoudingen worden zeker niet uitgesloten. Het onderzoek gaat verder, onder meer naar de omvang van de datadiefstal. De beide mannen zullen naar verwachting dinsdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.”

Ongehoord
André Rouvoet, voorzitter GGD GHOR spreekt van een klap in het gezicht van de Nederlanders. Rouvoet:  “Wij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van onze systemen. Iedereen die zich bij ons laat testen moet daar op kunnen vertrouwen. Daarom zijn we onmiddellijk bezig om verdere maatregelen te treffen. Deze criminele activiteit is een klap in het gezicht van 17 miljoen Nederlanders, die allemaal lijden onder de coronacrisis. Waarvan velen zich proberen te houden aan alle maatregelen in deze tijden. Dat er dan mensen zijn die over de rug van al deze mensen geld willen verdienen is ongehoord.”

Testen
Vanwege het lopende onderzoek kan GGD GHOR Nederland momenteel geen uitspraken doen over de zaak. De GGD meldt: “Wij verwachten dat deze criminele actie vragen oproept over de veiligheid van het laten testen en de manier waarop de GGD’en met de persoonsgegevens omgaan. Testen is een enorm belangrijke schakel in het bestrijden van het virus. Het belang van (blijven) komen bij klachten is groot. GGD GHOR Nederland wil daarom binnen de beperkingen van het onderzoek zo transparant mogelijk zijn over het incident en de gevolgen. In de bijgaande pdf staan de vragen en antwoorden. ”

CoronIT
De gegevens die gestolen zijn, komen uit CoronIT. Dit is het administratiesysteem voor het test-en vaccinatieproces en de communicatie hierover. Daarnaast lijkt er ook sprake te zijn van diefstal uit HPZone. HPZone is een elektronisch dossier dat de GGD gebruikt om het bron-en contactonderzoek uit te voeren.