ALBLASSERDAM – De meeste Alblasserdammers hebben zich zaterdagavond 23 januari 2021 gehouden aan de door de overheid ingestelde avondklok. Vanaf 21.00 uur was het erg rustig op straat. Het verkeer dat nog wel het dorp in en uit reed, werd door de politie aan de kant gezet voor een controle. De inzittenden van de voertuigen moesten kunnen aantonen dat zij uitgezonderd waren van de verplichting binnen te blijven. Een aantal mensen kon dit niet. Zo werden er boetes uitgedeeld, omdat in één voertuig teveel personen zaten, die ook nog eens na 21.00 uur op de weg waren. De avondklok werd eerder deze week door het demissionaire kabinet-Rutte III aangekondigd om daarmee de verspreiding van het coronavirus verder terug te dringen.

De avondklok is ingesteld van 23 januari tot in ieder geval 10 februari tussen 21:00 en 04:30 uur. De avondklok regelt een verbod op het vertoeven in de open lucht op alle openbare plekken. Uitzonderingen op het verbod zijn onder andere medische hulp, hulpverlening aan een hulpbehoevende persoon, werk, calamiteiten, examens of het aangelijnd uitlaten van een hond. Uitzonderingen moeten worden aangetoond middels een ‘Eigen verklaring avondklok’ en een ‘Werkgeversverklaring avondklok’.

De hoogte van een avondklokboete bedraagt 95 euro.

In Alblasserdam was rond 21.00 uur vuurwerk te horen. Eerder op de dag werd langs de Plantageweg een ruit van een bushokje vernield.