ALBLASSERDAM – De meervoudige kamer van de rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag 22 januari 2021 een 28-jarige man uit Papendrecht vrijgesproken van verkrachting van een vrouw uit Alblasserdam. Justitie had twee weken geleden nog drie jaar cel geëist tegen de verdachte.

Verkrachting?
De 28-jarige werd er door justitie van verdacht dat hij op 21 mei 2019 een vrouw uit Alblasserdam had verkracht. De vrouw woonde samen met haar partner en de verdachte in een woning in Alblasserdam. De verdachte zou op een dag, tegen de wil van de vrouw in, seks met haar hebben gehad. De man zou haar hebben vastgehouden, op bed hebben geduwd, op de vrouw zijn gaan zitten zodat ze niet weg kon, gemeenschap met haar hebben gehad en in haar borst hebben gebeten. In oktober 2017 zou de man ook al te ver zijn gegaan in een jacuzzi. Volgens de Papendrechter, die niet meer in Nederland verblijft, had hij op 21 mei 2019 inderdaad gemeenschap met de aangeefster, maar zou dat hebben plaatsgevonden met wederzijdse instemming.

Oordeel rechtbank
Volgens justitie bleek uit Whats-appgesprekken en een uitgewerkt geluidsfragment van telefoongesprekken dat er inderdaad sprake is geweest van verkrachting. Er zou zijn bekend dat de man te ver was gegaan en er zouden excuses zijn aangeboden. De rechtbank is echter van mening dat die gesprekken onvoldoende als bewijs van verkrachting kunnen dienen. “Wil één van de weergaven van gesprekken als bewijsmiddel gebruikt kunnen worden, dan zal dit in de betekenis en strekking helder, eenduidig en niet mis te verstaan dienen te zijn. Dit geldt in dit geval temeer, gezien de context van de min of meer complexere relatie tussen aangeefster, haar partner en de verdachte en de daarmee gepaard gaande belangen. De rechtbank vindt dat de weergaven van de gesprekken deze eenduidigheid missen. Ook zijn er geen sporen van letsel aangetroffen en zijn er geen verklaringen waaruit blijkt dat de aangeefster kort nadat de verdachte haar verkracht zou hebben geschokt of ontdaan was,” zo stelt de rechtbank.

Vrijspraak
De rechtbank vindt dat alles overziend, niet vast is komen te staan dat de aangeefster daadwerkelijk is verkracht door de verdachte en spreekt de Papendrechter daarom vrij.

Geen schadevergoeding
De vrouw, die aangifte tegen de man deed, had tijdens de rechtszitting een slachtofferverklaring afgegeven, waarin zij vertelde hoeveel de situatie met haar heeft gedaan. De Alblasserdamse had bijna 17.000 euro materiële schadevergoeding en 10.000 euro aan immateriële schadevergoeding geëist. Die claims worden, nu er vrijspraak volgt, niet ontvankelijk worden verklaard.

Hoger beroep
Het Openbaar Ministerie en de verdachte hebben vanaf nu twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan. Als zij dit niet doen, is de vrijspraak definitief.