ALBLASSERDAM – De kap van zes esdoorns in Bos Rijkee in Alblasserdam wordt een week uitgesteld. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de bomen, die de roetschorsziekte hebben, donderdag 21 en vrijdag 22 januari 2021 om te zagen. Hier werd echter vanwege harde wind vanaf gezien. De komende week worden de esdoorns alsnog omgezaagd. Welke dag dit precies gaat gebeuren, is niet bekend, maar in ieder geval vóór de 29e, meldt de gemeente Alblasserdam. Tot die tijd is Bos Rijkee afgesloten met hekken.

Bij de kap zul de werklui beschermde kleding en maskers dragen. Bij het weghalen van de besmette bomen kunnen er namelijk direct rond de boom sporen vrijkomen die luchtwegklachten kunnen veroorzaken. “Voor de woonomgeving is er geen risico,” meldt de gemeente Alblasserdam.

Verder meldt de gemeente: “De resten worden direct in een afgesloten container afgevoerd. Roetschors is een schimmel die bomen zo aantast dat ze niet kunnen blijven staan. De boom sterft af waardoor er meer kans is dat takken of de stam afbreken. Voor de kap is een noodkapvergunning verleend. De gemeente zal later dit jaar in het bos zes nieuwe bomen planten.”