ALBLASSERDAM – Stefan Kooper (15) uit Alblasserdam heeft het landelijke Fifa-toernooi gewonnen, dat op oudejaarsdag werd georganiseerd door de politie, in samenwerking met zo’n zestig gemeenten in Nederland. Aanvankelijk leek het erop dat Stefan tweede was geworden bij het online voetbalgametoernooi, maar door een verkeerde opgave van een woonplaats van de andere finalist, mag Stefan zich nu alsnog de terechte winnaar van het toernooi noemen, waarmee hij de 662 andere Fifa-spelers achter zich heeft gelaten. Woensdag 20 januari 2021 ontving de Damdorper uit handen van politieagent Roel van de Groes en wethouder Kees Jongmans de hoofdprijs: een playstation 5. Althans, de doos ervan.

Binnenkort wordt de playstation 5 zelf ook nog nagezonden, maar door enorme schaarste kon het apparaat woensdag nog niet overhandigd worden. Daarom werd symbolisch de doos ervan alvast overhandigd.

Politie
Het Fifa-toernooi werd georganiseerd door de politie, om jongeren rond de jaarwisseling van straat te houden. De politie wilde jongeren in Nederland met een online FIFA-voetbaltoernooi van 29 tot en met 31 december een ontspannend én spannend evenement bieden tijdens de corona-lockdown.

Verbinding
“We laten met dit toernooi zien dat we als overheidsorganisatie niet alleen beperkend en repressief bezig zijn, maar ook verbindend in de hoop dat de jeugd niet alsnog de straat op zou gaan om rond te hangen,” zegt Roel van de Groes, projectleider van de pilot Gamen met de politie. Alle gemeenten in Nederland konden zich aanmelden. Eerst werd per deelnemende gemeente op 29 en 30 december een toernooi gehouden onder de deelnemende spelers. Vervolgens gingen alle lokale winnaars op 31 december de competitie aan om de eindwinnaar te worden.

Zestig gemeenten
Van de Groes vertelt: “Het project is ontstaan vanuit de pilot Gamen met de politie. Het oorspronkelijke idee was om een fysiek toernooi te organiseren in Urk, Arnhem en Helmond, enkele van de gemeenten waar recent ongeregeldheden plaatsvonden. Door de coronamaatregelen was een fysiek toernooi niet mogelijk en dus werd er online gespeeld. Er hebben zestig gemeenten in Nederland meegedaan aan het Fifa-toernooi.”

Livestream
De finale van het toernooi was via een livestream te volgen. Een paar duizend mensen keken tot halverwege oudejaarsavond naar de finale. Stefan Kooper uit Alblasserdam werd uiteindelijk, omdat hij telkens won èn aan alle voorwaarden voldeed, uitgeroepen tot winnaar van het toernooi.

Hartstikke leuk
Wethouder Jongmans van Alblasserdam is trots op de tiener uit Alblasserdam. “Ik vind het echt hartstikke leuk voor Stefan en zijn ouders en vrienden. Het stimuleert om ook eens op een andere manier naar de politie te kijken. Alblasserdam kan hier lol van hebben. Stefan is nu een bekende Alblasserdammer,” merkte Jongmans op. De kwaliteiten die Stefan op het toernooi liet zien, zijn intussen ook al opgevallen bij Trust International, want het bedrijf heeft de 15-jarige onlangs benaderd met de vraag of hij tijdens de prijsuitreiking een gesponsord shirt van het bedrijf zou willen dragen. Daar heeft Stefan gehoor aan gegeven.

Kampioen
Stefan gamet tot nog toe op de playstation 4. Daar deed hij in de afgelopen tijd al veel game-ervaring op. Tijdens het oudejaarstoernooi speelde hij twee voorrondewedstrijden en vervolgens nog eens tien wedstrijden om zich uiteindelijk de kampioen te mogen noemen.