ALBLASSERDAM – Tientallen kinderen hebben woensdagmiddag 13 januari 2021, soms met hulp van hun ouders, 803 kerstbomen ingeleverd bij de voormalige locatie van de Wipmolen aan de Zeevaartschoollaan in Alblasserdam. Medewerkers van de gemeente Alblasserdam en een aannemer stonden klaar om de bomen in ontvangst te nemen en te versnipperen. Per ingeleverde boom werd door de gemeente vijftig cent betaald. Het was dit jaar de eerste keer dat de inzameling en versnippering plaatsvond op het oude Wipmolenterrein.

Verbranding
In de voorgaande jaren was de inzamelplaats bij de De Savornin Lohmanweg bij het Lammetjeswiel. Vorig jaar werden daar 720 kerstbomen ingeleverd. Tot en met 2016 werden de bomen ingezameld langs het Buitenpad en daar in de avond, onder toeziend oog van de jeugdbrandweer, in brand gestoken. Die jarenlange traditie is afgeschaft, omdat de gemeente dit niet milieuvriendelijk genoeg vond.

Vervoer
De kerstbomen werden ook dit jaar weer op allerlei manieren vervoerd. Sommigen brachten de bomen per skelter, anderen bonden de bomen achter hun fiets en weer anderen brachten ze lopend. De kinderen liepen en fietsten in een paar uur tijd heel wat kilometers bij elkaar. Ook werden er enkele tientallen bomen achterop aanhangwagens langs gebracht.

Later
De kerstboomversnippering werd dit jaar iets later gehouden dan andere jaren. “De tweede week is een bewuste keus. Vorig jaar was het voor de jeugd in de eerste week nog te vroeg om alle bomen in te zamelen. Hierdoor werden er na de versnippering nog bomen gedumpt,” aldus een woordvoerster van de gemeente Alblasserdam.

Aangepast
Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus was de inzameling iets aangepast. Zo waren volwassenen niet welkom op het versnipperterrein en werden mensen gevraagd om anderhalve meter afstand van elkaar te houden.