ALBLASSERDAM – Familie, vrienden en kennissen hebben zaterdag 9 januari 2021, verspreid over de dag, afscheid genomen van het gezin Van der Schelling uit Alblasserdam. Dit werd ‘coronaproof’ gedaan met een ‘drive-through’ in de Schaepmanstraat in Alblasserdam. Theo (32) en Clazien (30) van der Schelling hopen deze maand, samen met hun kinderen Judith (5), Kaleb (2) en Jefta (3 maanden), voor onbepaalde tijd uitgezonden te worden naar Indonesië.

In de Schaepmanstraat was zaterdag een tent opgezet. Familie, vrienden en kennissen konden hier langsrijden om afscheid van het gezin te nemen. De mensen die langskwamen ontvingen een afscheidskaart.

Gods weg
Theo is als ICT’er werkzaam voor Mission Aviation Fellowship (MAF). De MAF is een christelijke zendingsorganisatie die met vliegtuigen mensen bereikbaar maakt voor hulp en het Evangelie. Ze heeft als belangrijkste doelstelling om luchttransport te bieden voor zendingsactiviteiten in moeilijk bereikbare gebieden in onder andere Oceanië en Afrika. “In november 2017 kregen wij de vraag van MAF Indonesië of we na wilden denken over een uitzending naar Indonesië. Wij hebben gevast, gebeden en gevraagd of God duidelijk wilde maken of het Zijn weg is dat we naar Indonesië zouden gaan. God heeft bevestigd dat het Zijn weg is, dat wij ons land achter ons laten en onze gaven in gaan zetten in dat deel van Zijn koninkrijk,” vertelt het echtpaar.

Vertraging
Aanvankelijk was het de bedoeling dat Theo en Clazien al in april uitgezonden zouden worden, maar door alle coronamaatregelen is er vertraging ontstaan. “De Indonesische grens is tot de 14e van januari gesloten. Daarna willen we proberen alsnog naar Indonesië te vliegen. Ons huis in Alblasserdam hebben we al verkocht. Gelukkig mogen we tijdelijk nog even in een gemeubileerde woning in Molenaarsgraaf wonen.”

Taal -en cultuurschool
Na de uitzending gaan Theo en Clazien eerst een jaar naar de taal -en cultuurschool op Java. Zij hopen na dat jaar de taal en cultuur voldoende machtig te zijn, om te gaan wonen tussen de bevolking van Sentani in de Indonesische provincie Papoea. Theo zal zich met name bezig gaan houden met de ICT. “Een taak van de ICT-er is te zorgen voor een stabiele omgeving voor computergebruikers, zodat er gecommuniceerd kan worden, contacten onderhouden en het werk op het veld door kan gaan. In Indonesië zijn op ICT-gebied andere uitdagingen dan in Nederland. Zowel internet als stroom vallen geregeld uit. Er moeten dus oplossingen gezocht worden, zodat in deze omstandigheden, het werk door kan gaan,” vertelt Theo.

Terug naar Nederland?
Theo en Clazien en hun kinderen weten nog niet voor hoelang zij in Indonesië blijven. “De MAF biedt wel aan om na twee jaar, weer een aantal maanden in Nederland te verblijven. Soms hoor je wel eens: “We gaan dan en dan terug, want dan zijn de kinderen zo oud.”, maar zo staan wij er niet in. God heeft ons zó duidelijk geroepen om dit te gaan doen. Wij blijven daar, tenzij God ons duidelijk maakt dat we weer terug moeten.”

Uitzenddienst en nieuwsbrief
Afgelopen week vond in de Grote Kerk in Alblasserdam, waar het gezin Van der Schelling naar de kerk gaat, de uitzenddienst plaats. De dienst is hier terug te kijken en te luisteren.

Mensen die het gezin willen steunen of volgen, kunnen terecht op deze website. Het is mogelijk om daar te abonneren op de nieuwsbrief en om een financiële bijdrage te doen.