ALBLASSERDAM – De Souburghse molen aan het Kortland in Alblasserdam, die sinds kort weer wieken heeft en kan draaien, heeft binnen drie maanden na de restauratie al 100.000 omwentelingen op de teller, meldt Molenstichting Simav. “En dat lijkt misschien niet zo bijzonder, maar dat is het natuurlijk wel. De molen stond er tientallen jaren als bouwval bij,” aldus de Simav. Dankzij een grondige restauratie heeft het bouwwerk weer wieken en kan er gedraaid worden. De molen is in de avond uitgelicht met schijnwerpers.

De molenaars Hans Tuytel, Arie Hoek en (tijdelijk) Johan Barten zorgen ervoor dat ze zoveel mogelijk dagen in de week aanwezig zijn.

In de afgelopen tijd werden al diverse bezoekers ontvangen, met inachtneming van de coronaregels. Er wordt gehoopt dat in het voorjaar grotere groepen ontvangen kunnen worden.

Al sinds 1542 is op kaarten terug te vinden dat op deze plaats een molen de Souburghse polder droog hield. Deze ronde stenen grondzeiler heeft tot in de Tweede Wereldoorlog dienst gedaan. De molen is na de restauratie draaivaardig maar niet maalvaardig. De restauratie duurde tot de zomer van 2020.

Onderstaande foto’s zijn gemaakt in de avond van Eerste Kerstdag 2020 en op oudjaarsdag 2020.

Ook Hof Souburgh staat in de schijnwerpers.